mail-lm youtube-lm facebook-lm facebook-lm Följ Länsmusiken
Pressbild LSD.foto mikael Silkeberg Jazzklubben Kalmar Nyckel arrangerar en konsert med LSD  på Restaurang Brofästet i Kalmar fredag 1/4 kl 19.30 LSD Fredrik Lindborg – tenor, barytonsaxofon och basklarinett Martin Sjöstedt - bas Daniel Fredriksson – trummor För Lindborg, Sjöstedt & Daniel känns trion som ett trehövdat djur när de spelar tillsamman. En organism, en enhet och ett djuriskt sväng. Det är som att varje virvelslag, varje knäpp på basen och varje ton på saxen spelas av hela bandet. ”Det är inte jag som spelar sax i LSD utan lika mycket Martin och Daniel” säger Fredrik Lindborg. Fredrik Lindborg har spelat musik sedan barnsben och lyssnat ännu längre. Detta har satt sina spår i hans uttryck som talar direkt till lyssnaren. Hans sound är stort och mustigt, han svänger kraftigt och idéerna tycks aldrig ta slut. Martin Sjöstedts musikalitet vet inga gränser. Ur alla instrument han tar i kommer ljuva toner. Här trakterar han ett av sina två huvudinstrument, basen. Efter att ha hört ”SOON” förstår man varför till exempel Joe Lovano, Jimmy Cobb och Peter Erskine vill spela med honom. Daniel Fredriksson spelar så ingen kan sitta still. Han är en enorm trumslagare som svänger så det svartnar samtidigt som han bjuder på en aldrig sinande ström av idéer och infall. Det är inte bara han själv som är fantastisk utan han gör även sina medmusiker bättre än någonsin. Den nya skivan ”SOON” har unisont hyllats av pressen och både Fredrik Lindborg och Martin Sjöstedt har precis tilldelats det prestigefulla Bert Levin-Stipendiet 2015. Tidigare utsågs Martin som 2014-års mottagare av Jan Johansson stipendiet, Fredrik belönades med Arne Domnerus guldsax och Daniel med Ronnie Gardiner-stipendiet. Som om inte det var nog intog gruppens skiva ”Trio Colossus” en andra plats i den prestigetunga tävlingen Gyllene skivan. SOON, uppföljaren till succédebutskivan ”Trio Colossus” är utmanande, rå, explosiv och fylld av innerlighet och själ. Musiken spänner över ett stort spektrum där öppningsspåret ”Soon One Mornin'” är en gammal Negro Spiritual, ”Je Suis Seul Ce Soir” är en fransk chanson och ”Memories Of Her” för tankarna till psalm. Bandet tar med lyssnaren in i sig själv och gräver sig djupt in i själen där både vackert och fult ryms. SOON förmedlar både mörker och ljus, strävt och mjukt och är fylld med glädje, sväng och livslust. Länk till tre låtar från SOON: https://soundcloud.com/martinsjostedt/sets/lindborg-sj-stedt-and-daniel/s-gGFmY Youtubeklipp: Live I Växjö https://www.youtube.com/watch?v=rgw0buFTjdU https://www.youtube.com/watch?v=N65SlIghtGk Bandets första skiva, Trio Colossus finns att lyssna till på Spotify: https://open.spotify.com/artist/3fhFVaQoSCA4IrsTcXyvIZ www.triolsd.com www.fredriklindborg.com www.martinsjostedt.com Kontakter: LSD: Fredrik info@fredriklindborg.com tel. 070-775 45 85 Jazzklubben Kalmar Nyckel: Hans Duned, telefon 070-588 70 60 eller e-post: duned@telia.com    
  • Home
  • /Pressinformation

Pressinformation

Pressinformation

Till startsidan

PRESSMEDDELANDE 2018-02-28

 itamarLedare och solist Itamar Zorman. Foto Jamie Jung.

För vårens andra produktion har Camerata Nordica bjudit in Itamar Zorman som ledare och solist.

Itamar Zorman är född i Tel-Aviv 1985 och kommer från en familj bestående av hängivna musiker. Itamar Zorman har mottagit utmärkelsen Avery Fisher Career Grant samt också utmärkelsen Borletti-Buitoni. År 2011 vann han den internationella Tjajkovskijtävlingen. Andra framgångar är förstapriset under 2010 års International Violin Competition i Freiburg och Juilliard Berg Concerto Competition i april 2010.
Som solist har Itamar Zorman framträtt med bland annat American Symphony Orchestra i Carnegie Hall, Het Gelders Orkest i Amsterdams Concertgebouw, Tokyo Symphony i Japans Suntory Hall samt också Jerusalem Symphony, Israel Philharmonic, Haifa Symphony, Polish Radio Chamber Orchestra, Südwestdeutsches Kammerorchester Pforzheim, Philharmonie Baden Baden, St. Petersburg Philharmonic och ryska symfoniorkestern Novaya Rossiya.
I november 2014 gjorde han italiendebut på Teatro Massimo i Palermo med Beethovens violinkonsert under ledning av dirigent Daniel Oren. I januari 2015 var Itamar Zorman solist i koreanska KBS Symphony Orchestra under ledning av dirigent Yoel Levi.
Itamar Zorman spelar på en Guarneri Del Jesu från 1734 utlånad från Yehuda Zisapel-samlingen.

Itamar Zorman har valt ett mycket eklektiskt program som börjar med ett körverk från renässansen av C. Gesualdo (1566-1613) arrangerat för stråkorkester, följt av K. A. Hartmans (1905-1963) Concerto Funebre, för violin och stråkorkester, skrivet 1939, präglat av intryck från andra världskrigets tragiska inledning.
Första delen av konserten avslutas med att Itamar Zorman leder Camerata Nordica i Viatore för stråkorkester av den fortfarande verksamme kompositören Pēteris Vasks, ett verk som berättar historien om en vandrare som kommer till vår värld, växer upp, utvecklas, blir förälskad, och upprymd för att sedan lämna oss. Pēteris Vasks har hämtat inspiration till verket bland annat från vårt ändlösa universum.

Efter pausen kommer Itamar Zorman att leda den berömda Serenad för stråkar, skriven av P. I. Tchaïkovsky (1840-1893) som Camerata Nordica framfört flera gånger och som också avslutar vårens andra konsert.

Fredag 9 mars kl. 19.30. Gröna salen, Kalmar Slott
Lördag 10 mars kl. 15.00. Oskarshamns kyrka
Söndag 11 mars kl. 18.00. Ålems kyrka


För information:
Ingrid Marmvik
Länsmusikchef
Tel 070-545 29 05. E-post: ingrid.marmvik@lansmusiken.se
www.camerata.se och www.lansmusiken.se

Kalmar läns musikstiftelse finansieras av Kalmar läns landsting, Statens Kulturråd, Regionförbundet samt länets kommuner. Årligen genomförs cirka 500 konserter och aktiviteter som vänder sig till alla åldrar och människor med olika kulturell bakgrund. Länsmusiken ansvarar för Talentcoach och har också samarbeten med Songlines och Imagine Sweden samt ett stort antal konsertarrangörer i Kalmar län. Kammarorkestern Camerata Nordica är hemmahörande i Oskarshamn och en del av Länsmusiken.


PRESSMEDDELANDE 2018-01-30
BK_KD_TA_webLedare och solist Barnabás Kelemen, sopran Karin Dahlberg och kompositör Tina Andersson.

Årets första konsertserie med Camerata Nordica.

Kalmar läns egen kammarorkester Camerata Nordica inleder året med den ungerske violinisten Barnabás Kelemen som ledare och solist. Barnabás Kelemen röner stor uppmärksamhet i musikvärlden med sin repertoar som spänner från klassisk till nutida musik.

Musiken som framförs har komponerats av Weiner, Mendelssohn och Bartok. Under konserterna framförs också för första gång en omarbetning av den svenska kompositören Tina Anderssons verk ”Five poems of Sara Teasdale”. Tina Andersson fick sitt genombrott 2011 då hennes körverk Angel utsågs till ett av vinnarbidragen i Abbey Road Studios 80th Anniversary Anthem Competition. I ”Five poems of Sara Teasdale” medverkar också den kända svenska sopransolisten Karin Dahlberg.
– Nu har vi mycket på gång hos Länsmusiken, berättar länsmusikchef Ingrid Marmvik. ­– På lördag samlar vi våra arrangörsföreningar för att informera om den kommande höstens utbud. Det mesta av Camerata Nordicas program är klart och där finns det några spännande uruppföranden att se fram mot, avslöjar Ingrid Marmvik.

En ny kulturpolitisk arena öppnas 7–10 februari i Eskilstuna under namnet ”Folk och Kultur”. Länsmusiken finns givetvis representerade där och kommer att hålla ett seminarium på fredagen och berätta om Talentcoach – hållbar artistutveckling med Kalmar län som bas.

– Med oss har vi både Mollie och Dimpker Brothers som är några av ungdomarna som coachas. Bröderna Dimpker åker för övrigt till festivalen SXSW i USA i mars för att framträda och skaffa sig fler kontakter. Direkt efter Eskilstuna blir det konserter med Camerata Nordica och Karin Dahlberg som sopransolist. Välkomna till konserter i Kalmar, Oskarshamn och Nybro!

Program:
L. Weiner: Divertimento nr. 1
F. Mendelssohn: Violinkonsert, d-moll
T. Andersson: Five poems of Sara Teasdale för sopran och stråkar
B. Bartok: Divertimento

Konserter:

Fredag 9 februari 2018 kl. 19.30. Gröna salen, Kalmar Slott
Lördag 10 februari 2018 kl. 15.00. Oskarshamns kyrka
Söndag 11 februari 2018 kl. 17.00. Kulturhuset Kristallen, Nybro

För information:

Ingrid Marmvik
Länsmusikchef
Tel 070-545 29 05. E-post: ingrid.marmvik@lansmusiken.se

www.camerata.se, www.lansmusiken.se

Kalmar läns musikstiftelse finansieras av Kalmar läns landsting, Statens Kulturråd, Regionförbundet samt länets kommuner. Årligen genomförs cirka 500 konserter och aktiviteter som vänder sig till alla åldrar och människor med olika kulturell bakgrund. Länsmusiken ansvarar för Talentcoach och har också samarbeten med Songlines och Imagine Sweden samt ett stort antal konsertarrangörer i Kalmar län.


EK_webo

Konserter med Camerata Nordica och Ernst Kovacic

Höstens andra konsertserie med Kalmar läns kammarorkester Camerata Nordica sker den 16 november i Oskarshamns kyrka och den 17 november på Kalmar Slott. Ledare och solist är Ernst Kovacic.

Ernst Kovacic har etablerat sig i den internationella musikvärldens toppskikt. Utbildad i Wien har han med sig den wienska kombinationen av både tradition och nyskapande. Han var konstnärlig ledare för Wiens Kammarorkester 1996–98. Ernst Kovacic har turnerat i Japan som ledare för Wiens Kammarorkester och spelat med de flesta berömda orkestrar i Europa, USA och Australien. Flera kompositörer, som Gruber, Krenek, Holloway och Schwertsik har skrivit musik speciellt för honom. Åren 2007 till 2014 var han konstnärlig ledare för Wroclaws kammarorkester Leopoldinum i Polen. Under 2016 var han artist i residence hos Kurt Weill Festivalen i Dessau och Con Anima Festival i Österrike. Sedan 2009 är Ernst Kovacic konstnärlig ledare för Brückenfestivalen i Steiermark och LEO-festivalen i Breslau.

– Det är med stor glädje jag ser fram mot säsongens andra konsert med Camerata Nordica, säger länsmusikchef Ingrid Marmvik. – Orkestern gästas denna gång åter av Ernst Kovacic. Hans mångsidighet, lika hemma i soloverken av Bach som nutida musik, kommer väl till pass i denna konsert som spänner över tre århundraden. Mozart får representera det wienklassiska, Fuchs det romantiska, Atterberg kallade sig själv nationalklassicist, Francaix neoklassicist och så blir Alban Berg den moderne som för oss mot atonaliteten. Visst låter detta spännande. Välkommen till konserterna i Oskarshamn och Kalmar!

Torsdag 16 november kl 19.00 i Oskarshamns kyrka.
Fredag 17 november kl 19.30 i Gröna salen på Kalmar Slott

Program

Alban Berg                        Pianosonat op 1 (arr för stråkorkester)

Jean Françaix                    Sex Preludier för 11 stråkar

 

 

Kurt Atterberg                   Adagio amoroso

Wolfgang Amadeus Mozart Rondo C-dur (K373)

Robert Fuchs                    Serenad nr 3 för stråkar E-moll op 21

 

 

Kalmar läns musikstiftelse finansieras av Kalmar läns landsting, Statens Kulturråd, Regionförbundet samt länets kommuner. Årligen genomförs cirka 400 konserter och aktiviteter som vänder sig till alla åldrar och människor med olika kulturell bakgrund.Länsmusiken ansvarar för Talentcoach och har också samarbeten med Songlines och Imagine Sweden samt ett stort antal konsertarrangörer i Kalmar län.

 


 ZEB_WEB

Zephyrin Rey-Bellet är anlitad som inspicient för Camerata Nordica

Den schweiziska cellisten Zephyrin Rey-Bellet, med anknytning till Öland, är anlitad som inspicient till Kalmar läns egen kammarmusikorkester Camerata Nordica. Säsongens första produktion inleds den 15 september på Kalmar Slott med Giovanni Guzzo som ledare och solist.

Zéphyrin Rey-Bellet är en av initiativtagarna till den framgångsrika internationella kammarmusikfestivalen i Husvalla på Öland som hade premiär i somras. Sedan år 2010 är Zephyrin ‘artistic director’ för kammarmusikfestivalen Les Estivales de Megeve.
– Vi på Länsmusiken är stolta över att kunna knyta Zéphyrin Rey-Bellet till Camerata Nordica och få tillgång till hans omfattande musikaliska nätverk, säger Peter Högberg som är ordförande i Länsmusiken.

Zéphyrin Rey-Bellet blev vid 15 års ålder antagen till F. Guyes celloklass i High Music School of Geneva och avslutade sina masterstudier där nationella tävlingar så som första pris i Roverne d’Oro International Competition publikpriset i Julia Cardonna International Competition. Zéphyrin Rey-Bellet studerade även kammarmusik med sin pianotrio Renoir Trio på International Chamber Music Institute Reine Sophia i Madrid och även med Wanderer Trio i konservatoriet i Paris. Zephyrin har ett gånger blivit inbjuden till Seiji Osawa Academy i Schweiz och även spelat som solist med orkester i Italien, Litauen, Ryssland, Ukraina och Schweiz. Han har spelat konserter runt om i Europa och har ofta blivit inbjuden att spela i radio och tv i olika länder. Han har också spelat för framstående cellister som N. Gutmann, J. Starker, A. Meneses, M. Perenyi, F. Helmerson, P. Muller och även kammarmusik med och för N. Imai, S. Harada, M. Da Silva, P. Fanck och G-G Caillat.

Säsongspremiär för Camerata Nordica med Giovanni Guzzo som ledare och  solist:

Fredag 15 september kl. 19.30. Gröna salen, Kalmar Slott
Lördag 16 september kl. 19.00. Oskarshamns kyrka

Program:
Elgar: Stråkserenad
Janacek: Svit för stråkar
Stenhammar: Två sentimentala romanser
Piazzolla: Buenos Aires fyra årstider

 

 


 Giovanni_Guzzo_3

Camerata Nordica inleder säsongen med Giovanni Guzzo som ledare och solist

Giovanni Guzzo har etablerat sig som en av de mångsidigaste och mest karismatiska violinisterna ur sin generation. Född i Venezuela blev han, som 12-åring, den yngste vinnaren av violintävlingen “Juan Bautista Plaza” I Venezuela och därefter har han framträtt som solist och kammarmusiker tillsammans med många framstående musiker och orkestrar.

I julinumret av The Strad recenseras Giovanni Guzzos senaste inspelning. Repertoaren är Ysayes solosonater och omdömena är mycket positiva. Särskilt betonas hans superba teknik tillsammans med klang och känsla för detaljer. Giovanni Guzzo gör med denna produktion sin debut som ledare och solist med Camerata Nordica – något vi är mycket stolta över.

Fredag 15 september kl. 19.30. Gröna salen, Kalmar Slott
Lördag 16 september kl. 19.00. Oskarshamns kyrka

Program:
Elgar: Stråkserenad
Janacek: Svit för stråkar
Stenhammar: Två sentimentala romanser
Piazzolla: Buenos Aires fyra årstider

Säsongens övriga konserter med Camerata Nordica:

Camerata Nordica, ledare och solist Ernst Kovacic
Torsdag 16 november kl. 19.00. Oskarshamns kyrka
Fredag 17 november kl. 19.30. Gröna salen, Kalmar Slott

Camerata Nordica, ledare och solist Barnabás Kelemen, Karin Dahlberg, sopran
Fredag 9 februari 2018 kl. 19.30. Gröna salen, Kalmar Slott
Lördag 10 februari 2018 kl. 15.00. Oskarshamns kyrka

Camerata Nordica, ledare och solist Hugo Ticciati
Fredag 9 mars kl. 19.30. Gröna salen, Kalmar Slott
Lördag 10 mars kl. 15.00. Oskarshamns kyrka

Entrépriset för höstens och vårens fyra konserter i Kalmar är 600 kr och 300 kr för studerande ungdom. Biljettpris vid enstaka konsert är 200 kr och för studerande 100 kr. Biljetter och abonnemang säljs av Dillbergs Bokhandel, tel. 0480-101 64. KalmarSalen tel. 0480-42 10 10. Kalmar Turistcenter, tel. 0480-41 77 00. Biljetter går också att köpa via internet /www2.nortic.se

En nyhet för säsongen är att det i samband med konserterna går att avnjuta en konsertsupé på Slottsrestaurangen i Kalmar.

Till konserterna i Oskarshamns kyrka är det fri entré.

 


Camerata Nordica möter munspelaren Filip Jers

Kommande vecka blir intensiv för Kalmar läns kammarorkester Camerata Nordica. Ett stort antal konserter genomförs tillsammans med tvåfaldige världmästaren på munspel Filip Jers.
Dessutom tar Camerata Nordicas Torbjörn Westman och Filip Jers med sig kontrabasisten Martin Wingate till en spelning tisdag 28 mars kl 18 i restaurangen på Kalmar läns museum.

Lördag 1 april kl 15 ges en offentlig konsert med Camerata Nordica och Filip Jers i Ceciliakapellet i Oskarshamn som arrangeras av Oskarshamns kammarmusikförening i samarbete med Länsmusiken.

Det är annars i synnerhet ungdomar på högstadieskolor i länet som kommer att få uppleva konserter med det gränsöverskridande mötet mellan Camerata Nordica och Filip Jers. Under åtta konserter kommer de skickliga musikerna i Camerata Nordica och Filip Jers att ge en inblick i musik som ungdomar i vanligtvis inte kommer i kontakt med.
– Det är ett spännande möte mellan olika musikstilar när Filip Jers och Camerata Nordica spelar tillsammans. Munspelet är ett ungt instrument som många har en relation till vilket förhoppningsvis öppnar dörren till nya musikstilar, berättar Carolina Johansson som är producent på Länsmusiken.

Munspelaren Filip Jers har ett brett musikaliskt spektrum och han rör sig lätt mellan olika genrer; jazz, blues, folkmusik, pop och klassik musik. 18 år gammal blev Filip dubbel världsmästare på munspel i Tyskland.
De senaste åren har Filip Jers hörts flitigt på den svenska musikscenen med Filip Jers Quartet samt i samarbeten med Tomas Ledin, Jill Johnsson, Timbuktu och Janne Schaffer. 2014 sände SVT dokumentären Harmonica där man porträtterade Filip Jers och hans musik.

Torbjörn Westman är violinist i Camerata Nordica och anställd på Länsmusiken som barn- och ungdomspedagog. Torbjörn tolkar gärna också världsmusik med flera genrer på nyckelharpa. Han har bland annat prisats för sitt arbete av Kungliga Musikaliska Akademien.

Martin Wingate är basist och frilansmusiker från Göteborg. Martin är bland annat utbildad vid Norges Musikhögskola, Högskolan för Musik och Dans i Holland samt Högskolan för Scen och Musik i Sverige.

Musiker i Camerata Nordica:
Violin I: Torbjörn Westman, Annika Thunberg, Gabriele Freese.
Violin II: Anna Sandri, Rebecka Freij, Stina Jansson
Viola: Ulla Raukola, Emma Morsten
Cello: Sabina Sandri Olsson, Zephyrin Rey-Bellet
Kontrabas: Martin Wingate

För mer information:
Länsmusikens producent
Carolina Johansson, telefon 070-654 00 32
E-post: carolina.johansson@lansmusiken.se


Länsmusiken planerar för framtiden

Oskarshamn 19 december 2016

I eftermiddag har styrelseordförande Peter Högberg haft möte med Länsmusikens anställda för att planera framtiden för Camerata Nordica och Länsmusikens övriga verksamheter samt en ny organisationen efter att länsmusikchef Kjell Lindström slutar vid årsskiftet.

Under våren 2017 är planerat 95 konserter för barn och unga med Länsmusikens egna musiker och frilansmusiker, ett 30-tal aktiviteter för nyanlända och många besök av Länsmusikens musiker på träffpunkter för äldre. Länsmusiken är också under våren medarrangörer i 28 konserter hos länets musikföreningar.

Samtliga som deltog i mötet var överens om vikten av att den omfattande verksamheten kan fortsätta utan att påverkas av vårens inställda konserter för Camerata Nordica.

Såväl anställda musiker som övrig personal var också överens om att arbeta för att Camerata Nordica ska försöka återuppta konsertverksamheten igen under hösten 2017.

Information:

Peter Högberg, ordförande, Tel. 070-597 61 57


Länsmusiken ställer in konserter med Camerata Nordica

Styrelsen för Länsmusiken i Kalmar län bedömer att den osäkra situationen i verksamheten inför 2017 ytterligare behöver genomlysas. Därför har beslut tagits att ställa in kammarorkestern Camerata Nordicas produktioner med Massimo Quarta och Jacob Lehmann som skulle genomförts i februari och mars.

Som ett resultat av detta styrelsebeslut har orkesterns konstnärlige ledare Terje Tönnesen valt att avsluta sitt uppdrag vilket gör att produktionen i januari också tvingas ställas in.

Genomlysningen av verksamheten beräknas vara klar under mars. Därefter kommer programmet för Camerata Nordica, för höst- och vårsäsongen 2017/2018, att fastställas. Länsmusiken beklagar den uppkomna situationen och ersätter erlagda entré- och abonnemangsavgifter för de inställda konserterna.

Länsmusikens omfattande arbeten med barn och unga, övriga offentliga konserter och löpande arbeten påverkas inte.

Kontakt:

Peter Högberg. Ordförande. Tel. 070-597 61 57

Kjell Lindström. Länsmusikchef. Tel 070-654 00 31

 


CAMERATA NORDICA ÖVERRASKAR I BLOMSTERMÅLA

Glöm en stel konsertsal med knäpptyst publik. När kammarmusikorkestern Camerata Nordica intar Blomstermåla Folkets Hus, lördag den 19 november, medverkar publiken i evenemanget.

Camerata Nordica tar denna gång ett av sydöstra Sveriges största dansgolv i besittning för att publiken ska få möjlighet att delta. Camerata Nordica, under ledning av Philippe Graffin, inleder eftermiddagen klockan 15 med en öppen repetition. Klockan 18 är det dags för en konsert med spansk musik.
I Camerata Nordica medverkar musiker från sex olika länder och det blir också gästspel av inbjudna med instrument som de flesta nog inte upplevt tidigare.
Tack vare samarbete mellan Länsmusiken, Mönsterås kommun, Folkets Hus i Blomstermåla och Kalmar kommun är det fri entré hela dagen.

Information lämnas av:
Per-Göran Olsson, orkesterchef
Tel 070-654 00 33. E-post: camerata@camerata.se