mail-lm facebook-lm facebook-lm Följ Länsmusiken
Pressbild LSD.foto mikael Silkeberg Jazzklubben Kalmar Nyckel arrangerar en konsert med LSD  på Restaurang Brofästet i Kalmar fredag 1/4 kl 19.30 LSD Fredrik Lindborg – tenor, barytonsaxofon och basklarinett Martin Sjöstedt - bas Daniel Fredriksson – trummor För Lindborg, Sjöstedt & Daniel känns trion som ett trehövdat djur när de spelar tillsamman. En organism, en enhet och ett djuriskt sväng. Det är som att varje virvelslag, varje knäpp på basen och varje ton på saxen spelas av hela bandet. ”Det är inte jag som spelar sax i LSD utan lika mycket Martin och Daniel” säger Fredrik Lindborg. Fredrik Lindborg har spelat musik sedan barnsben och lyssnat ännu längre. Detta har satt sina spår i hans uttryck som talar direkt till lyssnaren. Hans sound är stort och mustigt, han svänger kraftigt och idéerna tycks aldrig ta slut. Martin Sjöstedts musikalitet vet inga gränser. Ur alla instrument han tar i kommer ljuva toner. Här trakterar han ett av sina två huvudinstrument, basen. Efter att ha hört ”SOON” förstår man varför till exempel Joe Lovano, Jimmy Cobb och Peter Erskine vill spela med honom. Daniel Fredriksson spelar så ingen kan sitta still. Han är en enorm trumslagare som svänger så det svartnar samtidigt som han bjuder på en aldrig sinande ström av idéer och infall. Det är inte bara han själv som är fantastisk utan han gör även sina medmusiker bättre än någonsin. Den nya skivan ”SOON” har unisont hyllats av pressen och både Fredrik Lindborg och Martin Sjöstedt har precis tilldelats det prestigefulla Bert Levin-Stipendiet 2015. Tidigare utsågs Martin som 2014-års mottagare av Jan Johansson stipendiet, Fredrik belönades med Arne Domnerus guldsax och Daniel med Ronnie Gardiner-stipendiet. Som om inte det var nog intog gruppens skiva ”Trio Colossus” en andra plats i den prestigetunga tävlingen Gyllene skivan. SOON, uppföljaren till succédebutskivan ”Trio Colossus” är utmanande, rå, explosiv och fylld av innerlighet och själ. Musiken spänner över ett stort spektrum där öppningsspåret ”Soon One Mornin'” är en gammal Negro Spiritual, ”Je Suis Seul Ce Soir” är en fransk chanson och ”Memories Of Her” för tankarna till psalm. Bandet tar med lyssnaren in i sig själv och gräver sig djupt in i själen där både vackert och fult ryms. SOON förmedlar både mörker och ljus, strävt och mjukt och är fylld med glädje, sväng och livslust. Länk till tre låtar från SOON: https://soundcloud.com/martinsjostedt/sets/lindborg-sj-stedt-and-daniel/s-gGFmY Youtubeklipp: Live I Växjö https://www.youtube.com/watch?v=rgw0buFTjdU https://www.youtube.com/watch?v=N65SlIghtGk Bandets första skiva, Trio Colossus finns att lyssna till på Spotify: https://open.spotify.com/artist/3fhFVaQoSCA4IrsTcXyvIZ www.triolsd.com www.fredriklindborg.com www.martinsjostedt.com Kontakter: LSD: Fredrik info@fredriklindborg.com tel. 070-775 45 85 Jazzklubben Kalmar Nyckel: Hans Duned, telefon 070-588 70 60 eller e-post: duned@telia.com    

Pressinformation

Pressinformation

Till startsidan

Roger Assar JohanssonCamerata Nordica framför ett uruppförande av Roger Assar Johanssons ”Le temp n’est plus”.

 

PRESSMEDDELANDE 2019-03-07

Camerata Nordica – “The night belongs to us!”

Camerata Nordica har ännu en gång engagerat den franske violinisten Philippe Graffin att leda orkestern. Inför konsertserien har Philippe skapat ett poetiskt tema kring ”The night belongs to us” och R. A. Johanssons ”Le temp n’est plus”. Programmet omfattar också verk skrivna av våra stora mästare Debussy, Ravel och Saint-Saëns. Konserten fulländas av den djupa och magiska “Verklärte Nacht” av A. Schönberg.

Till denna konsertserie har Kalmar Läns Musikstiftelse beställt en komposition till Camerata Nordica av den svenske kompositören Roger Assar Johansson; ”Le temps n’est plus” för stråkorkester, sopran, harpa och flöjt. Texten är skriven av J. Racine, verksam under 1600-talet och är ett triangeldrama om unga från olika kulturer som vill kunna gifta sig. En problemställning som är lika aktuell idag som när den skrevs.

Roger Assar Johansson har på senare år koncentrerat sig alltmer på opera och musikdramatik i olika format. 2014 var det premiär på Kalmar teater för en kammaropera baserad på Strindbergs enaktare Leka med Elden. Roger Assar Johanssons fria musikaliska tänkande präglas både av en djup förtrogenhet med musikhistorien och en orädd nyfikenhet som låter honom röra sig obehindrat över genre- och språkgränser.
Tillsammans med den svenska poeten Naima Chahboun har han uppmärksammats för minioperan Jane, där terrorism och den konstnärliga friheten problemiseras.
– Jag vill höja debatten om företeelser i vår nutid till ett högre plan, säger Roger Assar Johansson. Att göra det genom att skriva minioperor kan få publiken att ifrågasätta och ändra förutfattade tankar. Du får inga givna svar, inget är fastlåst i den rikedom av uttryck som operan erbjuder. Hur konstverket uppfattas säger därför mer om lyssnaren, enligt Roger Assar Johansson.
Kompositionen Akvarium, också skriven tillsammans med Naima Chahboun, är ett inlägg i pillerdebatten och yngres psykiska ohälsa och klimatångest. 2018 var det premiär för …While it was Smiling… baserad på första akten av Shakespers Lady Macbeth.

LEDARE och SOLISTER:
Philippe Graffin är född 1964 och har bland annat studerat på Conservatoire de Paris samt för Joseph Gingold och Philippe Hirschhorn på University of Bloomington i USA. Flera verk har specialskrivits till Philippe Graffin och spelats in på skiva. Hans omfattande skivkatalog innehåller över trettio titlar, inklusive en rad världspremiärer som till exempel en komposition av Frederick Cliffe och Samuel Coleridge-Taylor. Philippe Graffin har varit solist i Europas mest berömda orkestrar som BBC Symphony Orchestra, Philharmonia Orchestra, Czech Philharmonic, St Petersburg Philharmonic och George Enescu Philharmonic. År 1991 grundade Philippe Graffin sin egen kammarmusikfestival i St Nazaire. Han har också varit konstnärlig ledare för flera evenemang i Londons Wigmore Hall. Philippe Graffin är en eftertraktad lärare och ger masterclasses runt om i världen. Han är professor vid Paris Conservatoire National Supérieur och vid konservatoriet i Bryssel. Philippe Graffin spelar på en fiol tillverkad i Venedig 1730 av Domenico Busano.

Sopranen Jenny Daviet debuterade 2010 i rollen som Pamina i Trollflöjten. Hon har därefter sjungit Bastienne i Bastien och Bastienne, första damen i Trollflöjten, Clorinda i Askungen, Musetta i La Boheme, Lauretta i Gianni Schicchi, syster Genovieffa i Syster Angelica och Annina i La Traviata. Under ett par säsonger har hon varit knuten till operan i Rouen där hon bland annat sjungit Frasquita och Micaëla i Carmen, den andra kvinnan i Dido och Aeneas och Serpetta i La Finta Giardiniera. Som konsertsolist har hon samarbetat med orkestrar som Les Siecles, La Petite Symphonie, l’orchestre de l’Opéra de Rouen samt med Europa Barroca på festivalen i Chaise-Dieu.

Den unga begåvade franska flöjtisten Tania Capstick är förstaflöjtist i Franska Marinens orkester. Hon framträder även som solist i orkestern Musik på Seine och också som kammarmusiker i Symetriaensemblen och trion Mare Nostrum Musicae som turnerar i flera länder.

Harpisten Erik Groenestein-Hendriks är ursprungligen från Nederländerna och anses vara en av världens främsta på sitt instrument. Han började spela harpa redan som sjuåring. Sedan slutet av 2013 är han anställd som harpist i Göteborgs Symfoniker. Under tonåren spelade han även jazzharpa men valde till slut den klassiska inriktningen.

Konserter:

Söndag 10 mars kl. 18.00. Marieborgskyrkan, Västervik.
Måndag 11 mars kl. 19.00. Gröna salen, Kalmar Slott.
Tisdag 12 mars kl. 19.00. Oskarshamns kyrka.
Onsdag 13 mars kl. 19.00. Vara konserthus.

Kontakter:

Roger Assar Johansson
Tel. 0706-344 344. E-post: rogerassar@hotmail.com

Ingrid Marmvik
Länsmusikchef. Tel 070-545 29 05. E-post: ingrid.marmvik@lansmusiken.se

Kalmar Läns Musikstiftelse (Länsmusiken) finansieras av Region Kalmar län, Statens Kulturråd samt länets kommuner. Årligen genomförs cirka 500 konserter och aktiviteter som vänder sig till människor i alla åldrar och med olika kulturell bakgrund. Länsmusiken ansvarar för Talentcoach och har samarbeten med Songlines och Imagine Sweden samt också med ett stort antal konsertarrangörer i Kalmar län. Kammarorkestern Camerata Nordica är hemmahörande i Oskarshamn och en del av Länsmusiken.

För att Länsmusiken inte ska fortsätta skicka information, sänd e-post till info@lansmusiken.se.
På www.lansmusiken.se finns uppgifter om hur Länsmusiken behandlar personuppgifter.

 

01©JonaslindströmstudiolitenCamerata Nordica med Hugo Ticciati som ledare och solist uruppför ett verk av Jörgen Dafgård under kommande konsertserie. Foto Jonas Lindström studio.

 

PRESSMEDDELANDE 2018-10-23

Konserter med Camerata Nordica och Hugo Ticciati som ledare och solist

Kalmar läns egen kammarorkester fortsätter hösten program med konserter i Oskarshamn, Hultsfred och Kalmar. Bland annat framförs ett nyskrivet verk av Jörgen Dafgård.

Violinisten Hugo Ticciati har en unik känsla och lyhördhet för att kunna väva samman litteratur, filosofi, själfullhet och meditation i sina framföranden. Han tolkar världens nutida konstmusik tillsammans med kompositörer som specialskriver verk för honom. Under konsertserien med Camerata Nordica bjuds publiken på ett uruppförande av Jörgen Dafgårds violinkonsert ”Eclipse”.

Jörgen Dafgård fick sitt genombrott när han år 2000, direkt efter avslutad diplomutbildning i komposition, vann Berwaldhallens kompositionstävling med sitt orkesterverk Veils. År 2013 var Jörgen Dafgård vårens tonsättare på Berwaldhallen, där fem av Dafgårds orkesterverk framfördes av Sveriges Radios Symfoniorkester. I januari 2017 gjorde Jörgen Dafgårds sopransaxofonkonsert Abrasax, sambeställd av Jönköpings Sinfonietta och Västerås Sinfonietta, stor succé vid uruppförandet.

– Äntligen får vi lyssna till Hugo Ticciati! För sina konserter tillsammans med Camerata Nordica har han, förutom uruppförandet av Jörgen Dafgårds ”Eclipse”, valt ett spännande och spektakulärt program, berättar länsmusikchef Ingrid Marmvik. – Här finns bland annat Last Round av Golijov som för tankarna till Piazzollas verk. Dessutom bjuder han oss på Stravinskijs Basel-konsert – ett verk som kräver mycket av sin violinsolist!

Varmt välkomna till höstens andra konsert!

Program:
Pärt – Silouans Songs för stråkorkester
Dafgård – Violinkonsert ”Eclipse”
Golijov – Last Round för stråkorkester
– paus –
Stravinskij – Konsert i D ”Basel” för stråkorkester
Janácek – Stråkkvartett nr 2 ”Intima brev” arrangerad for stråkorkester

Konserter:
Oskarshamn lördag 27 oktober
Hultsfred söndag 28 oktober
Kalmar måndag 29 oktober

Kontakt:
Ingrid Marmvik
Länsmusikchef
Tel 070-545 29 05
E-post: ingrid.marmvik@lansmusiken.se
www.cameratanordica.com
www.jorgendafgard.com

Kalmar Läns Musikstiftelse (Länsmusiken) finansieras av Kalmar läns landsting, Statens Kulturråd, Regionförbundet samt länets kommuner. Årligen genomförs cirka 500 konserter och aktiviteter som vänder sig till alla åldrar och människor med olika kulturell bakgrund. Länsmusiken ansvarar för Talentcoach och har samarbeten med Songlines och Imagine Sweden samt också med ett stort antal konsertarrangörer i Kalmar län. Kammarorkestern Camerata Nordica är hemmahörande i Oskarshamn och en del av Länsmusiken.

För att Länsmusiken inte ska fortsätta skicka information, sänd e-post till info@lansmusiken.se. På www.lansmusiken.se finns uppgifter om hur Länsmusiken behandlar personuppgifter.

 

02©Jonaslindstromstudio_webCamerata Nordica ger en konsert i samband med Virserums musikdagar och senare i sommar i Smedby på Öland. Foto Jonas Lindström studio.

 

PRESSMEDDELANDE 2018-06-19

Konserter med Camerata Nordica i Virserum och på Öland

Sommaren 2018 framträder Camerata Nordica under två evenemang i Kalmar län; Virserums Musikdagar i Virserum och Prästgårdens café på Öland. Till dessa två konserter har Camerata Nordica engagerat den koreanska violinisten Cellerina Park. – –– Cellerina har tidigare i år medverkat vid några konserter med Camerata Nordica. Det är ett nöje att nu få presentera henne som ledare och solist, säger Ingrid Marmvik, chef för Länsmusiken i Kalmar län.
– Vi har valt ett omväxlande sommarprogram där välkända verk ur stråkrepertoaren blandas med ett axplock populära verk.

Dag Wiren (Sverige), Jean Sibelius (Finland) och Béla Bartók (Ungern) fascinerades av sina länders folkmusik och deras kompositioner är starkt inspirerade av den.

Varmt välkomna till dessa sommarkonserter med Camerata Nordica!

Onsdag 27 juni. Virserums Musikdagar, kl. 20.00
Onsdag 11 juli. Smedby, Öland, Prästgårdens café, kl. 19.00

Kontakt:
Ingrid Marmvik
Länsmusikchef. Tel 070-545 29 05
E-post: ingrid.marmvik@lansmusiken.se

www.cameratanordica.com

Kalmar läns musikstiftelse finansieras av Kalmar läns landsting, Statens Kulturråd, Regionförbundet samt länets kommuner. Årligen genomförs cirka 500 konserter och aktiviteter som vänder sig till alla åldrar och människor med olika kulturell bakgrund. Länsmusiken ansvarar för Talentcoach och har samarbeten med Songlines och Imagine Sweden samt också med ett stort antal konsertarrangörer i Kalmar län. Kammarorkestern Camerata Nordica är hemmahörande i Oskarshamn och en del av Länsmusiken.

 Press_Mares_Foto_LindaFlorin_2017
Mares en av gästakterna på Imagines kommande deltävlingar. Foto: Linda Florin.

 

PRESSMEDDELANDE 2018-03-13

20 akter klara för musiktävlingen Imagine

I år är det premiär för musiktävlingen Imagine i Kalmar län! Åtminstone under nytt namn då det är före detta Musik Direkt som tar en ny skepnad. Hiphop, elektroniskt, folk, rock, bluegrass, country, singer-songwriter, blues, soul, pop, klassiskt, beatboxing, arabisk, eritreansk och persisk musik – inslagen och deltagandet i Imagines lokaluttagningar spänner över vitt olika genrer, länder och kulturer! Här är hela startfältet:

Deltävling 1 – VÄSTERVIK Mejeriet UNG 17 mars kl.18:00

Teen, Pop, Västervik
Alva-Li Sjödén, Pop, Västervik
Axel Lindeberg, Elektronisk Folk, Västervik
Chelsy Nicolas, Hiphop/Rap, Vimmerby
Fabian, Beatbox, Västervik
Straight Aside, Melodisk depressiv rock, Västervik
SjB & Young A, Hiphop, Mönsterås
Maja & Johanna, Bluegrass, Åtvidaberg

Deltävling 2 – NYBRO Fryshuset 18 mars kl.18:00

ELIN,  Country/Singer-Songwriter/Blues, Mörbylånga, Alingsås, Färjestaden, Gnesta
Tilda, Pop, Oskarshamn
Aleksander Pettersson, Pop, Orrefors
Anna och Nadine, 80-tal/Indiepop, Vassmolösa
DCR Future Music, Ballad, Kalmar, Ljungbyholm
I feel it, Soul/Pop, Borgholm
Murre, Hiphop/Rap, Degerhamn
Seyed Morteza Dari, Pop, Mörbylånga
Smilla Appelqvist, Indiepop/Klassiskt, Torsås
Yonas Kidane, Krar, Kalmar
Zahir Alizada, Afghansk pop, Mörbylånga
Hanan & Morteza, Arabisk pop, Mörbylånga, Oskarshamn

Konferencier på deltävlingen i Västervik är artisten Elin Namnieks. Elin är aktuell med nya singeln ”Got No Time” och förekommer även i nya podden ”Flickorna från Småland” som hon gör ihop med vännen och artistkollegan Mollie Minott. I Nybro är det artisten Ida Gratte som sköter konferencierskapet. Ida gjorde viral succé 2016 med låten ”Fucked Up World” där hon långt innan Metoo-rörelsen tog ställning mot sexuella övergrepp mot kvinnor.

Imagines deltävlingar arrangeras i år med hjälp av de unga arrangörsgrupperna KUNG och KAOS.

I Västervik har KUNG bokat in popgruppen Mares som kvällens gästartist. Uppsalabandet Mares valdes till årets bästa svenska indie 2016 och har närmare 10 miljoner streams. I Nybro jobbar KAOS med arrangemanget. Inbokad gästakt är coverbandet Bandet utan namnet.

Imagine är en internationell tävling för unga musiker i åldern 13-21 år och arrangeras i länet av UNIK och Länsmusiken i samarbete med Mejeriet UNG, Sensus, Fryshuset, NBV, Folkuniversitetet och SR P4 Kalmar. Regionfinalen hålls på UNIK i Kalmar den 7 april. För mer info, se www.imaginesweden.se

Följ Imagine lokalt på: www.facebook.com/groups/imaginekalmar och Instagram: Imagine Kalmar

Kontakt:

Harald Erici producent, Imagine, Kalmar Län 070-3086255 harald.erici@kalmar.se
Hampus Ström KUNG-arrangör, Västervik 076-3914749 hampusstrom@live.se
Denice Jensen KAOS-arrangör, Nybro 0709-104562 miss.jensen@hotmail.com

Kalmar läns musikstiftelse finansieras av Kalmar läns landsting, Statens Kulturråd, Regionförbundet samt länets kommuner. Årligen genomförs cirka 500 konserter och aktiviteter som vänder sig till alla åldrar och människor med olika kulturell bakgrund. Länsmusiken ansvarar för Talentcoach och har samarbeten med Songlines och Imagine Sweden samt också med ett stort antal konsertarrangörer i Kalmar län. Kammarorkestern Camerata Nordica är hemmahörande i Oskarshamn och en del av Länsmusiken.

 itamarLedare och solist Itamar Zorman. Foto Jamie Jung.

 

PRESSMEDDELANDE 2018-02-28

För vårens andra produktion har Camerata Nordica bjudit in Itamar Zorman som ledare och solist.

Itamar Zorman är född i Tel-Aviv 1985 och kommer från en familj bestående av hängivna musiker. Itamar Zorman har mottagit utmärkelsen Avery Fisher Career Grant samt också utmärkelsen Borletti-Buitoni. År 2011 vann han den internationella Tjajkovskijtävlingen. Andra framgångar är förstapriset under 2010 års International Violin Competition i Freiburg och Juilliard Berg Concerto Competition i april 2010.
Som solist har Itamar Zorman framträtt med bland annat American Symphony Orchestra i Carnegie Hall, Het Gelders Orkest i Amsterdams Concertgebouw, Tokyo Symphony i Japans Suntory Hall samt också Jerusalem Symphony, Israel Philharmonic, Haifa Symphony, Polish Radio Chamber Orchestra, Südwestdeutsches Kammerorchester Pforzheim, Philharmonie Baden Baden, St. Petersburg Philharmonic och ryska symfoniorkestern Novaya Rossiya.
I november 2014 gjorde han italiendebut på Teatro Massimo i Palermo med Beethovens violinkonsert under ledning av dirigent Daniel Oren. I januari 2015 var Itamar Zorman solist i koreanska KBS Symphony Orchestra under ledning av dirigent Yoel Levi.
Itamar Zorman spelar på en Guarneri Del Jesu från 1734 utlånad från Yehuda Zisapel-samlingen.

Itamar Zorman har valt ett mycket eklektiskt program som börjar med ett körverk från renässansen av C. Gesualdo (1566-1613) arrangerat för stråkorkester, följt av K. A. Hartmans (1905-1963) Concerto Funebre, för violin och stråkorkester, skrivet 1939, präglat av intryck från andra världskrigets tragiska inledning.
Första delen av konserten avslutas med att Itamar Zorman leder Camerata Nordica i Viatore för stråkorkester av den fortfarande verksamme kompositören Pēteris Vasks, ett verk som berättar historien om en vandrare som kommer till vår värld, växer upp, utvecklas, blir förälskad, och upprymd för att sedan lämna oss. Pēteris Vasks har hämtat inspiration till verket bland annat från vårt ändlösa universum.

Efter pausen kommer Itamar Zorman att leda den berömda Serenad för stråkar, skriven av P. I. Tchaïkovsky (1840-1893) som Camerata Nordica framfört flera gånger och som också avslutar vårens andra konsert.

Fredag 9 mars kl. 19.30. Gröna salen, Kalmar Slott
Lördag 10 mars kl. 15.00. Oskarshamns kyrka
Söndag 11 mars kl. 18.00. Ålems kyrka


För information:
Ingrid Marmvik
Länsmusikchef
Tel 070-545 29 05. E-post: ingrid.marmvik@lansmusiken.se
www.camerata.se och www.lansmusiken.se

Kalmar läns musikstiftelse finansieras av Kalmar läns landsting, Statens Kulturråd, Regionförbundet samt länets kommuner. Årligen genomförs cirka 500 konserter och aktiviteter som vänder sig till alla åldrar och människor med olika kulturell bakgrund. Länsmusiken ansvarar för Talentcoach och har också samarbeten med Songlines och Imagine Sweden samt ett stort antal konsertarrangörer i Kalmar län. Kammarorkestern Camerata Nordica är hemmahörande i Oskarshamn och en del av Länsmusiken.

PRESSMEDDELANDE 2018-01-30
BK_KD_TA_web
Ledare och solist Barnabás Kelemen, sopran Karin Dahlberg och kompositör Tina Andersson.

Årets första konsertserie med Camerata Nordica.

Kalmar läns egen kammarorkester Camerata Nordica inleder året med den ungerske violinisten Barnabás Kelemen som ledare och solist. Barnabás Kelemen röner stor uppmärksamhet i musikvärlden med sin repertoar som spänner från klassisk till nutida musik.

Musiken som framförs har komponerats av Weiner, Mendelssohn och Bartok. Under konserterna framförs också för första gång en omarbetning av den svenska kompositören Tina Anderssons verk ”Five poems of Sara Teasdale”. Tina Andersson fick sitt genombrott 2011 då hennes körverk Angel utsågs till ett av vinnarbidragen i Abbey Road Studios 80th Anniversary Anthem Competition. I ”Five poems of Sara Teasdale” medverkar också den kända svenska sopransolisten Karin Dahlberg.
– Nu har vi mycket på gång hos Länsmusiken, berättar länsmusikchef Ingrid Marmvik. ­– På lördag samlar vi våra arrangörsföreningar för att informera om den kommande höstens utbud. Det mesta av Camerata Nordicas program är klart och där finns det några spännande uruppföranden att se fram mot, avslöjar Ingrid Marmvik.

En ny kulturpolitisk arena öppnas 7–10 februari i Eskilstuna under namnet ”Folk och Kultur”. Länsmusiken finns givetvis representerade där och kommer att hålla ett seminarium på fredagen och berätta om Talentcoach – hållbar artistutveckling med Kalmar län som bas.

– Med oss har vi både Mollie och Dimpker Brothers som är några av ungdomarna som coachas. Bröderna Dimpker åker för övrigt till festivalen SXSW i USA i mars för att framträda och skaffa sig fler kontakter. Direkt efter Eskilstuna blir det konserter med Camerata Nordica och Karin Dahlberg som sopransolist. Välkomna till konserter i Kalmar, Oskarshamn och Nybro!

Program:
L. Weiner: Divertimento nr. 1
F. Mendelssohn: Violinkonsert, d-moll
T. Andersson: Five poems of Sara Teasdale för sopran och stråkar
B. Bartok: Divertimento

Konserter:

Fredag 9 februari 2018 kl. 19.30. Gröna salen, Kalmar Slott
Lördag 10 februari 2018 kl. 15.00. Oskarshamns kyrka
Söndag 11 februari 2018 kl. 17.00. Kulturhuset Kristallen, Nybro

För information:

Ingrid Marmvik
Länsmusikchef
Tel 070-545 29 05. E-post: ingrid.marmvik@lansmusiken.se

www.camerata.se, www.lansmusiken.se

Kalmar läns musikstiftelse finansieras av Kalmar läns landsting, Statens Kulturråd, Regionförbundet samt länets kommuner. Årligen genomförs cirka 500 konserter och aktiviteter som vänder sig till alla åldrar och människor med olika kulturell bakgrund. Länsmusiken ansvarar för Talentcoach och har också samarbeten med Songlines och Imagine Sweden samt ett stort antal konsertarrangörer i Kalmar län.

PRESSMEDDELANDE 2017-12-12

Julsang

Season´s Greetings i Oskarshamns Konsthall.

Välkommen till ”Sing Along”! Onsdag 20 december kl. 18 kan alla sjunga in julen med våra mest älskade Christmas Carols. Medverkar gör bland annat Länsmusiken, Kulturhusets personal och personal från Oskarshamns Folkhögskola. Kulturchef Peter O Ekberg håller tal passande julen. Alla, oavsett erfarenheter av körsång, är välkomna att sjunga med! Sångtexterna är på engelska och tack vare att de visas på en vägg är det enkelt att sjunga med. Carolina Johansson, Länsmusiken och Eva-Lott Harryson, Kulturhuset är initiativtagare.

– När jag studerade i England såg jag körer som uppträdde i köpcentrum, kyrkor och ibland i hemmen i samband med alla stora helger, berättar Carolina Johansson. – Många känner sig ensamma under stora helger, då är det ett utmärkt sätt att finna gemenskap genom sång och musik. Vi hoppas att det kommer många och att vi kan göra detta till en tradition, säger Carolina Johansson.

Information lämnas av:

Carolina Johansson
Barn- och ungdomsproducent
Tel 070-654 00 32
E-post: carolina.johansson@lansmusiken.se

Kalmar läns musikstiftelse finansieras av Kalmar läns landsting, Statens Kulturråd, Regionförbundet samt länets kommuner. Årligen genomförs cirka 500 konserter och aktiviteter som vänder sig till alla åldrar och människor med olika kulturell bakgrund. Länsmusiken ansvarar för Talentcoach och har också samarbeten med Songlines och Imagine Sweden samt ett stort antal konsertarrangörer i Kalmar län.

PRESSMEDDELANDE 2017-09-25
Ingrid0921_web

Ingrid Marmvik, ny chef för Kalmar läns musikstiftelse.

Länsmusiken ökar delaktigheten i regionens musikliv

Sedan den 18 september är Ingrid Marmvik chef för Länsmusiken i Kalmar län. Ingrid Marmvik ser som en viktig uppgift att öka Länsmusikens delaktighet i det lokala och regionala kulturlivet.

– Tack vare den framgångsrika nystarten av kammarorkestern Camerata Nordica har Länsmusiken återigen en orkesterverksamhet av internationell klass, säger Ingrid Marmvik. Nästa steg är att fokusera på det regionala, bland annat därför har Länsmusiken ”öppet hus” den 10 november, under kulturnatten i Oskarshamn. Då kommer verksamheten att presenteras och vi får möjlighet att få höra människors synpunkter.

– Länsmusiken har en viktig uppgift att fylla för barn, på äldreboenden och för nyanlända, berättar Ingrid Marmvik. Många känner dock inte till omfattningen av dessa verksamheter trots att Länsmusiken genomför nästan 500 aktiviteter om året i Kalmar län. Denna vecka har Barn och Unga inlett en konsertserie med 40 Kottekonserter som bland annat handlar om utanförskap.

– Vi måste bli bättre på att berätta om allt vi gör och få en dialog för att utveckla våra samarbeten. Vi har också en viktig uppgift framför oss att skapa en stabil ekonomi för att kunna arbeta långsiktigt. I detta är det önskvärt att också kommunerna är med och finansierar en större del av aktiviteterna.

– Med Ingrid Marmvik och nya Camerata Nordica är det starten på en ny era inom Länsmusiken, nu ska vi så snart som möjligt inleda ett gemensamt visionsarbete för att ta fram färdriktningen, säger styrelsens ordförande Peter Högberg. Vilka är våra ledord? Vilka verksamheter ska länsmusiken innehålla?

Kontakt:
Ingrid Marmvik
Länsmusikchef
Tel 070-545 29 05
E-post: ingrid.marmvik@lansmusiken.se

Kalmar läns musikstiftelse finansieras av Kalmar läns landsting, Statens Kulturråd, Regionförbundet samt länets kommuner. Årligen genomförs cirka 500 konserter och aktiviteter som vänder sig till alla åldrar och människor med olika kulturell bakgrund.

Länsmusiken ansvarar för Talentcoach och har också samarbeten med Songlines och Imagine Sweden samt ett stort antal konsertarrangörer i Kalmar län.

PRESSMEDDELANDE 2017-07-12

Sabina_Zep_web
Sabina Sandri Olsson och Zéphyrin Rey-Bellet, Öland Chamber Players.

 

Internationell kammarmusikfestival på Öland, torsdag 27 juli till söndag 30 juli.

Den internationella kammarmusikfestivalen i Husvalla på Öland arrangeras av nystartade kammarmusikföreningen Öland Chamber Players. – Föreningen föddes ur det som ligger oss varmt om hjärtat; Öland och kammarmusik, berättar Sabina Sandri Olsson.
– Efter några års funderingar beslutade vi oss att det var dags för oss att kombinera dessa komponenter och skapa en kammarmusikförening på Öland.

Platsen för konserterna är Husvalla, en öländsk radby vid strandängarna utanför Föra på norra Öland. Här fanns lämpligt nog en lada med förnämlig akustik som passar till sommarkonserter. Efter en del anpassningar som till exempel ett scenbygge, belysning och nytt golv är det dags att välkomna de första konsertbesökarna i slutet av juli. I framtiden vill Öland Chamber Players också arrangera konserter under resten av året på olika intressanta platser på Öland.

Sabina Sandri Olsson har samlat unga musiker från hela världen till sommarens kammarmusikfestival. – Det är människor som jag fått kontakt med genom mina studier och genom konserter och festivaler där jag deltagit. Musikerna kommer från de bästa skolorna, är vinnare av internationella tävlingar och uppträder på några av de mest välkända konsertscenerna.

Öland Chamber Players filosofi är att dela med sig av musiken genom att inte bara spela de mest välkända styckena utan att också ta med publiken på en resa till olika kompositörer och kompositioner som har blivit bortglömda. Samtidigt skapas också broar mellan klassisk musik och andra genrer som folkmusik och jazz. Det är inte bara inspirerande och utvecklande för de olika musikerna utan även för publiken. Barnen har också en viktig plats i musiken genom att få uppleva konserter som är speciellt skapade för dem.

MUSIKER

Emilia Amper, Sverige, nyckelharpa
Olivier Blache, Frankrike, violin
Zéphyrin Rey-Bellet, Schweiz, cello
Sabina Sandri-Olsson, Sverige, cello
Colin Scobie, Skottland, violin
Manuel Vioque Judde, Frankrike, viola
Jeong Heum Yeon, USA/Sydkorea, piano

PROGRAM

Torsdag 27 juli kl. 19.00
“French Evening”
Debussy (1862-1918) Piano trio in G major
Fauré (1845-1924) Piano Quartet No. 1, in C minor, Op. 15
Följ med oss på en resa till Paris i början av förra århundradet!

Fredag 28 juli kl. 19.00
“Classical Masterpieces”
W.A. Mozart (1756-1791) String quartet n°15 K. 421 in D minor
Schubert (1797-1828) String quintet D. 956 in C major

Lördag 29 juli kl. 16.00
“Family Concert”
Ta med barnen för att upptäcka den klassiska musikens värld och de olika karaktärerna hos instrumenten! Upplev hur en cello kan låta som en svan och en kvartett som en häst och åsna och mycket mer därtill!

Lördag 29 juli kl. 19.00
“Meet Swedish Folk with Emilia Amper”
Emilia sätter fart på sin nyckelharpa och tar oss långt bort med sin trollbindande röst, ackompanjerat av stråkmusiker. Missa inte chansen att uppleva en av de mest hyllade folkmusikerna i vår tid!

Söndag 30 juli kl. 19.00
“Popular Inspiration”
Aulin (1866-1914) 4 Akvareller
E. Grieg (1843-1907) String Quartet in G minor, Op. 27
Dvořák (1841-1904) Piano Trio No. 4 in E Minor, Op. 90
Nästan alla kompositörer har någon gång under sin livstid lånat teman eller idéer från folkmusiken.

KONTAKT

Sabina Sandri Olsson
Öland Chamber Players
Husvalla Bygata 9, 387 91 Borgholm
Mobil +46 (0) 73 91 90 648
E-post sandriolsson@gmail.com
Hemsida www.olandchamberplayers.com

Kalmar läns musikstiftelse finansieras av Kalmar läns landsting, Statens Kulturråd, Regionförbundet samt länets kommuner. Årligen genomförs cirka 500 konserter och aktiviteter som vänder sig till alla åldrar och människor med olika kulturell bakgrund.
Länsmusiken ansvarar för Talentcoach och har också samarbeten med Songlines och Imagine Sweden samt ett stort antal konsertarrangörer i Kalmar län.

Ingrid_Marmvik_web

PRESSMEDDELANDE 2017-06-21

Ingrid Marmvik blir ny chef för Länsmusiken

Styrelsen för Kalmar läns musikstiftelse har utsett Ingrid Marmvik till ny chef för Länsmusiken i Kalmar län. Ingrid Marmvik tillträder tjänsten i samband med att nuvarande länsmusikchef Kjell Lindström går i pension i september.

Ingrid Marmvik är idag ansvarig för musikskolan i Oskarshamn och ser nya jobbet som en intressant utmaning i sin yrkeskarriär.

– Det är unikt att en stad av Oskarshamns storlek har så många verksamheter inom musiklivet, säger Ingrid Marmvik. Här finns Länsmusiken med Camerata Nordica, musikskolan, studieförbund, musikestetiska program och bland annat yrkesmusikerutbildning på folkhögskolan. – Målsättningen är att ytterligare synliggöra Länsmusikens arbete och att öka samarbetet med alla aktörer i hela regionen inom musiklivet.

Peter Högberg, ordförande i Kalmar läns musikstiftelse, välkomnar Ingrid Marmvik till tjänsten som länsmusikchef. – Länsmusiken har en viktig uppgift i samhället för att sprida kultur och inspirera människor.

Information om tillsättandet av ny länsmusikchef lämnas av
Peter Högberg, ordförande. Tel. 070-597 61 57,
e-post: peter.hogberg@vimmerby.se

Kalmar läns musikstiftelse finansieras av Kalmar läns landsting, Statens Kulturråd, Regionförbundet samt länets kommuner. Årligen genomförs cirka 500 konserter och aktiviteter som vänder sig till alla åldrar och människor med olika kulturell bakgrund.
Länsmusiken ansvarar för Talentcoach och har också samarbeten med Songlines och Imagine Sweden samt ett stort antal konsertarrangörer i Kalmar län.

 Tidsfordriv

PRESSMEDDELANDE 2017-05-31

Familjeunderhållning sommaren 2017

Nu är programmet klart för bland annat sommarens populära familjekonserter i Kalmar stadspark. Miljön i parken är den vackraste som kan tänkas. Konserterna inleds söndag den 2 juli kl. 15 med Kompani Kläng med Tidsfördriv. Välkommen till familjescenen med små och stora upplevelser för hela familjen! Fri entré.
Arrangörer i stadsparken är Länsmusiken Barn & Unga tillsammans med Kalmar kommun, Kultur- och fritidsförvaltningen.

FAMILJEKONSERTER I KALMAR STADSPARK:

Söndag 2 juli kl. 15.
Kompani Kläng med Tidsfördriv
En lekfull föreställning med musik och akrobatik.
Allt är tråkigt, det finns ingenting att göra. Men vad är det som låter? Leken verkar ha försvunnit, men dyker plötsligt upp på oväntade ställen. Så typiskt leken. Med nyskriven livemusik och akrobatik lyfts du in i en värld där allt handlar om att hitta leken. Fantasin bubblar, musiken hjälper till, och överraskningarna får akrobatiken att stå på huvudet i sökandet efter leken i lådan! Av och med det nystartade cirkus- och musikkompaniet Kompani Kläng. 4–8 år.
Medverkande: Niklas Barnö (trumpet), Love Meyerson (dragspel), Britta Wålstedt (akrobatik), Signe Veinholt (akrobatik)

Lördag 8 juli kl.15.
Hans och Greta och Den magiska Iskristallen
Fartfylld familjeföreställning som öppnar dörren till Operans Magiska Värld! Pernilla Ingvarsdotter – sopran, Margaretha Westerlind – mezzo, Torbjörn Westman – violin, Kajsa Boström – piano och dragspel. Sång- och nycirkuselever från Kalmar kulturskola. 3-12 år

Söndag 9 juli kl. 15.
Havsfrun
Om flykt, mod och medmänsklighet.
Den ensamma lådan kämpar sig fram genom vågorna. Någon är på flykt, sökandes efter hjälp. En flicka hittar lådan när hon letar vackra stenar vid stranden. Vem är där inne? Ska hon lyckas öppna lådan? Kommer hon att kunna hjälpa? En musiksaga om miljöförstöring, mod och medmänsklighet. Välkommen till Havsfruns magiska värld där fiskar seglar över publikens huvuden och allt är möjligt. Tillsammans med publiken diskuterar musikerna nedskräpning av haven och vad man själv kan göra för att få en bättre värld. 4–8 år.
Medverkande: Teater MO Ivan Monthan (nyckelharpa), Julia Westberg (sång, harpa), Hanna Stenlund Monthan (cello)

Söndag 16 juli kl. 15.
Hiphopsagor
Jompa – en sagotant i ny tappning.
En föreställning med stora och små historier med glimten i ögat och tydliga budskap kring bl.a. vänskap, genus och trafiksäkerhet. Glädje, spänning och lärande står i fokus. John Landenfelt är en av Sveriges främsta freestyle/ battlerappare som under namnet ”Shazaam” har turnerat världen runt. Under namnet ”Jompa” har han sadlat om och släppt ett pedagogiskt rapalbum riktat till barn i yngre åldrar. Barnen får möjlighet att påverka innehållet i showen och att bejaka sina egna rimtalanger. 4–8 år.
Medverkande: Jompa (John Landenfelt)

Söndag 23 juli kl. 15.
Dan Bornemark med Tutti Frutti/Fruktsallad
Alla älskar frukt!
Dansa Tango med en Mango! Akta dej för den kiviga kiwin från Kivik! Följ med hallonet Halvar HalI ut på ett hiskeligt havsäventyr. Rocka loss i en gul jul hos Dan Banan! Sjung blues med en ensam aprikos … och somna sött till Månen är melon.
I många år har Dan och Gullan Bornemarks sånger från skivan Fruktsallad sjungits av skolkörer, spelats av symfoniorkestrar och blivit älskade av sångglada familjer och förskolor.
Fruktsallad kom 1995 och svepte som en frisk barnmusikfläkt över Sverige med sina roliga melodier och fruktiga arrangemang. Dan har gästat flera orkestrar i Sverige för större konsertproduktioner. I sommar gästar Dan Bornemark med gästspel Kalmar stadspark och bjuder in publiken till härliga musikfläktar perfekt för hela familjen. 4–8 år.
Medverkande: Dan Bornemark tillsammans med sina döttrar

Söndag 30 juli kl. 15.
Sexton Strängar med Tjena Känslor
En omvälvande resa med fyra stråkar.
Stråkkvartetten Sexton Strängar utforskar det här med känslor. Känslor som kommer, stannar kvar en stund för att sedan försvinna eller bli till andra känslor. Med musiken som farkost slungas barnen ut på en svängig och omväxlande känsloresa genom Vivaldi, visor, schlagerhits och filmmusik. Hur ser man ut när man är riktigt, riktigt arg? Hur låter coolhet? Kan man vara glad inuti? Barnen får lyssna, sjunga med och själva ta plats i denna föreställning som kan inspirera till vidare samtal om känslor och musik. 4–8 år.
Medverkande: Filip Runesson, violin, Annasara Lundgren andra violin,
Paula Gårsjö, viola, Anna Thorstensson, cello

Fredag 11 aug kl.18.
Pappa Kapsyl
Dinosauriehits i konsertversionen av Jagad av en T-Rex. Pappa Kapsyls Youtubekanal med dinosaurielåtar på engelska har trettio miljoner visningar. Ständigt turnerar han över hela Sverige med sin populära show. 4-8 år.
Medverkande: Pappa Kapsyl (Carl-Otto Johansson)

NÅGRA ANDRA FAMILJEFÖRESTÄLLNINGAR I SOMMAR:

Fredag 30 juni kl.15. Fritidsgården Smedby
Tre på ett strå!
Dockteater med sommarhistorier som följs av en rotfrukts-dockworkshop. För alla åldrar.

4 juli kl. 19.30. Bergkvara sjöfartsmuseum.
Django med SwingBass
Trion SwingBazz bjuder in publiken till en resa med musik från Frankrike som kallas för ”Swing Manouche” eller ”Gypsy Jazz” – musiken som skapades av Django Reinhardt i början av 1900-talet. Django med rötter i den romska kulturen tog intryck av tidens populära dansmusik och blandade med de tidiga jazzinfluenserna.
Jacob Kolkur gitarr, Andreas Ugorskij gitarr, Jesper Lund Jakobsen balalajka/kontrabas.
Entré: 120 kr. Förköp Torsås bibliotek tel. 0486-333 70, Torsås Turistbyrå tel. 0486-331 30.
Arr. Torsås kommun/Bildningsnämnden.

11 juli kl. 18. Kronobäcks klosterruin, Mönsterås.
Dr. Kling & syster Violina
Varför låter saxofonen så konstigt? Hur får man tyst på operasångerskan? Och hur tröstar man en gitarr som sprungit rakt in i en högtalare?
Medverkande Anna Lahmer och Per Dunsö.
Inträde 50 kronor för vuxna, fritt för barn och studerande. Inget förköp. Medtag egen stol eller filt.
Arrangör: Kulturnämnden i Mönsterås.

Tisdag 18 juli kl. 18. Kronobäcks klosterruin, Mönsterås.
Jazzmagi – Fri Luft
En föreställning där tre frustande blåsinstrument låter sig förvillas i jazz, improvisation, känslor och värderingar.
På trumpet Jonas Lindeborg, saxofon Andreas Andersson och trombon Staffan Findin.
Inträde 50 kronor för vuxna, fritt för barn och studerande. Inget förköp. Medtag egen stol eller filt.
Arrangör: Kulturnämnden i Mönsterås.

Tisdag 18 juli kl. 19.30. Bergkvara sjöfartsmuseum.
“All I got” – Saga & Adée tillsammans med Bitte Appelqvist och Daniel Madestam
Adée är musiker och rappare och använder i föreställningen sina låtar och berättar hur de kom till, vad de betyder för henne och vart de tagit henne.
Saga är estradpoet och skådespelare och använder humor och allvar i sina dikter för att belysa vad det kan innebära att vara människa.
Entré: 120 kr. Förköp Torsås bibliotek tel. 0486-333 70, Torsås Turistbyrå tel. 0486-331 30.
Arr. Torsås kommun/Bildningsnämnden.

Fredag 21 juli kl.15. Norrliden Centrum
Freestyle Phanatix: Bust da Breakz II
Urban dansföreställning med en human beatboxer i världsklass. Från 6 år.

30 juli kl.11. Skansen Rockneby
Sexton Strängar med Tjena Känslor
En omvälvande resa med fyra stråkar.
Stråkkvartetten Sexton Strängar utforskar det här med känslor. Känslor som kommer, stannar kvar en stund för att sedan försvinna eller bli till andra känslor. Med musiken som farkost slungas barnen ut på en svängig och omväxlande känsloresa genom Vivaldi, visor, schlagerhits och filmmusik. Hur ser man ut när man är riktigt, riktigt arg? Hur låter coolhet? Kan man vara glad inuti? Barnen får lyssna, sjunga med och själva ta plats i denna föreställning som kan inspirera till vidare samtal om känslor och musik. 4–8 år.
Medverkande: Filip Runesson, violin, Annasara Lundgren andra violin,
Paula Gårsjö, viola, Anna Thorstensson, cello

Information lämnas av:

Harald Erici
Producent
Tel: 070-3086255
E-post: harald.erici@kalmar.se
Kalmar Kommun, Kultur- och fritidsförvaltningen. Box 610, 391 26 Kalmar

Carolina Johansson
Ansvarig producent för Barn och Unga på Länsmusiken
Tel 070-654 00 32
E-post: carolina.johansson@lansmusiken.se
Länsmusiken. Box 14, 572 21 Oskarshamn

PRESSMEDDELANDE 2017-05-24

Premiär för Kottekonserter!
Torsås Folkets Hus, fredag 26 maj kl. 14.

Kotte är huvudperson och är varken flicka eller pojke – Kotte är bara Kotte. Kotte är helt ny i Barkskogen. Plötsligt upplockad från sin förra plats av en stor rovfågel och sedan tappad rakt ner i Barkskogen!

– Syftet med Kottekonserter är att det ska finnas en produktion som våra yngsta målgrupper kan känna igen sig i och även uppleva med hela familjen, berättar Carolina Johansson som är barn- och ungdomsproducent på Länsmusiken. – Musiken som är bärkraften i produktionen introduceras på ett pedagogiskt sätt och barnen får möjlighet att komma riktigt nära den lilla kotteorkestern och de medverkande.

I Kottekonserter medverkar Länsmusikens fasta musiker under ledning av Torbjörn Westman. Kotte spelas av Martin Ibohm och Ivona Grbavac spelar nattfjärilen Vide. Emma Adbåge, författare och illustratör har på uppdrag av Länsmusiken skapat världen och karaktärerna. Karl Johan Ankarblom har skrivit nytt ledmotiv för Kotte. Katarina Bonander regisserar och arbetar även fram ett mindre manus utifrån Emma Adbåges koncept. Scenografi Carolina Johansson tillsammans med Peter Blomqvist. Kostymer sys upp av Aulikki.

Premiär är den 26 maj i Torsås därefter är cirka 35 konserter inbokade främst på skolor.

Information:

Carolina Johansson
ansvarig producent för Barn och Unga på Länsmusiken
Tel 070-654 00 32
E-post: carolina.johansson@lansmusiken.se

Länsmusiken, Box 14, 572 21 Oskarshamn

PRESSMEDDELANDE 2017-05-22

Imagine tar över arvet efter Musik Direkt med ny street festival och nationell final i Uddevalla

 Musik Direkt har gått till historien som en av Sveriges mest långlivade och största tävlingar för unga musiktalanger. Från och med årets riksfinal byter tävlingen namn till Imagine – där Sverige är ett av flera länder i ett internationellt program som bygger på musikaliska möten och utbyten mellan unga människor och kulturer.

Den 24-28 maj hålls Imagine Sweden Riksfinal i Uddevalla. Förutom den nationella finalen bjuds det på ett fullspäckat program med konserter, workshops, festivalaktiviteter med mera. 16-åriga Erik Rengren från Västervik tävlar för Kalmar län.

Imagine Sweden Riksfinal består av två tävlingskvällar med akter som har gått vidare från regionala uttagningar. För Kalmar län tävlar singer-songwritern Erik Rengren med egenskrivna låtar. Erik kommer ifrån Västervik, som han beskriver som en musikstad med en inspirerande omgivning. Erik är självlärd på gitarr och hans musik tar mycket influenser av Americana-artister som The Tallest Man on Earth, Ben Howerd och The Lumineers. Två scener kommer att användas för tävlingen – en parkscen och en klubbscen. Juryn kommer att vara ambulerande och gå mellan dessa. I årets riksfinal gör deltagarna två spelningar om 20 minuter. Förutom riksfinalisterna framträder artister som Cleo, Erik Lundin, Honeymoon Disease, Adée med flera. Konserterna är kostnadsfria liksom de workshoppar som hålls med artisterna Erik Lundin och Adée, musikjuristen Per Herrey och det Londonbaserade skivbolaget Aztec Records. Street Art, parkour, sambatåg, dansbattle, graffittivägg, vinylfik, och regnbågs-häng är andra aktiviteter som festival besökarna kommer att få ta del av.

Galafinalen På lördagen blir det en stor galakväll då internationella gästartister medverkar och nationella och internationella spel- och coachningspriser delas ut. Fjolårsvinnaren; den daländska jazzgruppen Blunda uppträder liksom gästartister från Frankrike och Kroatien. Första priset i Imagine Sweden Riksfinal är att få representera Sverige på den internationella Imaginefestivalen, ta emot Music Helps coachningspris och delta i musikbranschfestivalen Live at Heart. Livesändningar kommer att göras via Imagine Swedens facebooksida. Tävlingen är jurybedömd och i juryn sitter artisterna Cleo, Adée, Alice B och Nina Boldt (UK), Jimmy Karlsson (Honeymoon Disease), Gabriel Nyberg (Blunda), Ulrica Holmberg (Music Help) och Harald Erici som juryns ordförande.

 Bakom Imagine står den världsomspännande organisationen Jeunesses Musicales International (JMI), i Sverige representerat av länsmusikorganisationerna genom föreningen Jeunesses Musicales Sverige.

Information:

Harald Erici
Producent
Imagine Sweden
070-308 62 55
 harald.erici@kalmar.se
Länsmusiken, Box 14, 572 21 Oskarshamn

Kalmar läns riksfinalist i Musik Direkt 2017 är Erik Rengren från Västervik.

Erik får därmed åka till Imagine Sweden Riksfinal som hålls i Uddevalla den 25-27 maj. Så här löd juryns motivering: “Självklart, men samtidigt blygsamt, bjuder du på riktigt bra popdängor. Grymt gitarrspel!”

Samtliga regionfinalister vann priser under kvällen:

Yonas Kidane från Kalmar får spela på Musikfesten i Bläsinge, Öland. Juryns motivering: “Du väcker nyfikenhet med din berättelse, din fantastiska röst och ditt rytmiska spel!”
Ellen Larsson från Vimmerby får spela på Allsång på Skansen i Färjestaden. Juryns motivering: Kraftfullt, dynamiskt och med edge levererar du budskapet hela vägen.”
Chelsy Nicolas från Vimmerby får spela på Musik på Larmtorget. Juryns motivering: “Med attityd och närvaro visar du vägen. Du är redan en superstjärna!”
Saga Wahl från Trekanten får spela på Högalidsfestivalen. Juryns motivering: “Dynamiskt, cool och med bra låtar lockar du in publiken i din musik.”
Dizzy Bros från Kalmar får spela på Kalmar Stadsfest. Juryns motivering: “Tryggt och självsäkert och med scennärvaro kör du din grej!”
 Feeling Naked från Oskarshamn får spela på Parkfest i Västervik. Juryns motivering: ” Er glädje på scen smittar av sig!”
 Stellar Nebula från Kalmar/Torsås får spela på Parkfestivalen i Oskarshamn. Juryns motivering: “Dramatiskt och genomtänkt bjuder ni på en spännande scenshow!”

Årets regionfinal var tidernas sista Musik Direkt-tävling i Kalmar län. Från och med Riksfinalen byter tävlingen namn till Imagine – samma namn som används av Musik Direkts systertävlingar i Europa och Brasilien. Musik Direkt är ett av flera ungdomsprogram under Jeunesses Musicales International och banden med det internationella Imagine stärks nu ytterligare.www.jmi.com

Musik Direkt är en nationell tävling som riktar sig till unga musiker i åldern 13-21 år och arrangeras av ungdomshuset UNIK på uppdrag av Länsmusiken i samarbete med fritidsgårdarna i Kalmar och Västervik samt SR P4 Kalmar. Vinnaren i regionfinalen går vidare till Imagine Sweden Riksfinal som hålls i Uddevalla den 25-27 maj. www.imaginesweden.se

Följ deltagarna online: 
www.facebook.com/musikdirektkalmar    www.musikdirekt.se

Information:
Harald Erici
Producent
Musik Direkt Kalmar län
Imagine Sweden
070-308 62 55
 harald.erici@kalmar.se
Länsmusiken, Box 14, 572 21 Oskarshamn

Åtta akter laddar för Musik Direkt Regionfinal

På lördag är det dags för Musik Direkts regionfinal. Åtta finalister från deltävlingarna i Kalmar och Västervik möts då på Kalmar Teater. En av dem får representera länet på Imagine Sweden Riksfinal i Uddevalla den 25-27 maj. Här är hela startfältet:

DIZZY DROS                                             Rap från Kalmar

SAGA WAHL                                             Indie från Trekanten

STELLAR NEBULA                                   Modern rock från Kalmar, Torsås, Lindsdal

ELLEN LARSSON                                     Pop från Vimmerby

YONAS KIDANE                                        Eritreansk folkmusik från Kalmar

FEELING NAKED                                      Pop-punk från Oskarshamn

CHELSY NICOLAS                                    Hiphop från Vimmerby

ERIK RENGREN                                        Folkpop från Västervik

Kvällens gästartist är gruppen Utopia som består av Evelina Jeanson, Stina Olsson och Linnéa Widell. Utopia tog andrapriset i Imagine Sweden Riksfinal 2015 (Musik Direkts nationella final) och fick därmed spela på festival i Zagreb, Kroatien i december samma år. Med musik som drar åt dyster, alternativ indie-folk bjuder Utopia på en maffig och stämningsfull scenshow. Debut-EPn ”Moonspell Madness” släpptes under 2016. www.utopiaofficial.se

Konferencier är artisten Elin Namnieks som också har skött konferencierskapet på årets deltävlingar. Elin släppte nyligen EPn  ”All I Wanted To Say” inspelad i Los Angeles tillsammans med producenterna Shannon McArthur och Michael Getches. www.elinnamnieks.com

Årets regionfinal blir tidernas sista Musik Direkt-tävling i Kalmar län. Från och med Riksfinalen byter tävlingen namn till Imagine – samma namn som används av Musik Direkts systertävlingar i Europa och Brasilien. Musik Direkt är ett av flera ungdomsprogram under Jeunesses Musicales International och banden med det internationella Imagine stärks nu ytterligare. www.jmi.com

Musik Direkt är en nationell tävling som riktar sig till unga musiker i åldern 13-21 år och arrangeras av ungdomshuset UNIK på uppdrag av Länsmusiken i samarbete med fritidsgårdarna i Kalmar och Västervik samt SR P4 Kalmar. Vinnaren i regionfinalen går vidare till Imagine Sweden Riksfinal som hålls i Uddevalla den 25-27 maj.www.imaginesweden.se

Biljetter: Kalmar Biljettcentrum och Ticketmaster.se. Kontakta producenten för ackreditering.

Följ deltagarna online:    www.facebook.com/musikdirektkalmar   www.musikdirekt.se

Information:
Harald Erici
Producent Musik Direkt Kalmar län – Imagine Sweden
Tel 070-308 62 55
E-post: harald.erici@kalmar.se


Camerata Nordica möter munspelaren Filip Jers

Kommande vecka blir intensiv för Kalmar läns kammarorkester Camerata Nordica. Ett stort antal konserter genomförs tillsammans med tvåfaldige världmästaren på munspel Filip Jers.
Dessutom tar Camerata Nordicas Torbjörn Westman och Filip Jers med sig kontrabasisten Martin Wingate till en spelning tisdag 28 mars kl 18 i restaurangen på Kalmar läns museum.

Lördag 1 april kl 15 ges en offentlig konsert med Camerata Nordica och Filip Jers i Ceciliakapellet i Oskarshamn som arrangeras av Oskarshamns kammarmusikförening i samarbete med Länsmusiken.

Det är annars i synnerhet ungdomar på högstadieskolor i länet som kommer att få uppleva konserter med det gränsöverskridande mötet mellan Camerata Nordica och Filip Jers. Under åtta konserter kommer de skickliga musikerna i Camerata Nordica och Filip Jers att ge en inblick i musik som ungdomar i vanligtvis inte kommer i kontakt med.
– Det är ett spännande möte mellan olika musikstilar när Filip Jers och Camerata Nordica spelar tillsammans. Munspelet är ett ungt instrument som många har en relation till vilket förhoppningsvis öppnar dörren till nya musikstilar, berättar Carolina Johansson som är producent på Länsmusiken.

Munspelaren Filip Jers har ett brett musikaliskt spektrum och han rör sig lätt mellan olika genrer; jazz, blues, folkmusik, pop och klassik musik. 18 år gammal blev Filip dubbel världsmästare på munspel i Tyskland.
De senaste åren har Filip Jers hörts flitigt på den svenska musikscenen med Filip Jers Quartet samt i samarbeten med Tomas Ledin, Jill Johnsson, Timbuktu och Janne Schaffer. 2014 sände SVT dokumentären Harmonica där man porträtterade Filip Jers och hans musik.

Torbjörn Westman är violinist i Camerata Nordica och anställd på Länsmusiken som barn- och ungdomspedagog. Torbjörn tolkar gärna också världsmusik med flera genrer på nyckelharpa. Han har bland annat prisats för sitt arbete av Kungliga Musikaliska Akademien.

Martin Wingate är basist och frilansmusiker från Göteborg. Martin är bland annat utbildad vid Norges Musikhögskola, Högskolan för Musik och Dans i Holland samt Högskolan för Scen och Musik i Sverige.

Musiker i Camerata Nordica:
Violin I: Torbjörn Westman, Annika Thunberg, Gabriele Freese.
Violin II: Anna Sandri, Rebecka Freij, Stina Jansson
Viola: Ulla Raukola, Emma Morsten
Cello: Sabina Sandri Olsson, Zephyrin Rey-Bellet
Kontrabas: Martin Wingate

För mer information:
Länsmusikens producent
Carolina Johansson, telefon 070-654 00 32
E-post: carolina.johansson@lansmusiken.se

 


Länsmusiken planerar för framtiden

Oskarshamn 19 december 2016

I eftermiddag har styrelseordförande Peter Högberg haft möte med Länsmusikens anställda för att planera framtiden för Camerata Nordica och Länsmusikens övriga verksamheter samt en ny organisationen efter att länsmusikchef Kjell Lindström slutar vid årsskiftet.

Under våren 2017 har planerat 95 konserter för barn och unga med Länsmusikens egna musiker och frilansmusiker, ett 30-tal aktiviteter för nyanlända och många besök av Länsmusikens musiker på träffpunkter för äldre. Länsmusiken är också under våren medarrangörer i 28 konserter hos länets musikföreningar.

Samtliga som deltog i mötet var överens om vikten av att den omfattande verksamheten kan fortsätta utan att påverkas av vårens inställda konserter för Camerata Nordica.

Såväl anställda musiker som övrig personal var också överens om att arbeta för att Camerata Nordica ska försöka återuppta konsertverksamheten igen under hösten 2017.

Information:

Peter Högberg, ordförande, Tel. 070-597 61 57


Länsmusiken ställer in konserter med Camerata Nordica

Styrelsen för Länsmusiken i Kalmar län bedömer att den osäkra situationen i verksamheten inför 2017 ytterligare behöver genomlysas. Därför har beslut tagits att ställa in kammarorkestern Camerata Nordicas produktioner med Massimo Quarta och Jacob Lehmann som skulle genomförts i februari och mars.

Som ett resultat av detta styrelsebeslut har orkesterns konstnärlige ledare Terje Tönnesen valt att avsluta sitt uppdrag vilket gör att produktionen i januari också tvingas ställas in.

Genomlysningen av verksamheten beräknas vara klar under mars. Därefter kommer programmet för Camerata Nordica, för höst- och vårsäsongen 2017/2018, att fastställas. Länsmusiken beklagar den uppkomna situationen och ersätter erlagda entré- och abonnemangsavgifter för de inställda konserterna.

Länsmusikens omfattande arbeten med barn och unga, övriga offentliga konserter och löpande arbeten påverkas inte.

Kontakt:

Peter Högberg. Ordförande. Tel. 070-597 61 57

Kjell Lindström. Länsmusikchef. Tel 070-654 00 31

 

 


Torsdag 24 november kl. 19. Ceciliakapellet, Oskarshamn
Fredag 25 november kl. 19. Valhall, Hultsfred

Konsert med Kungsbacka Piano Trio

Kungsbacka Piano Trio gav sin första konsert någonsin i Kungsbacka, därav namnet. Där och i Varberg arrangerar de också en årlig festival, Change, som nu är inne på sitt 15:e år.
Medlemmar är Malin Broman, Jesper Svedberg och Simon Crawford-Phillips. 1999 vann de första pris, publikens pris och kritikerpriset vid Melbourne International Chamber Music Competition. . I november 2008 mottog trion Musikaliska Akademiens prestigefyllda Interpretpris ur Kronprinsessan Victorias hand. Trion har verkat som “Artists in Residence” på BBC Radio 3 och turnerar 2016 och 2017 i England.
Medlemmarna i trion undervisar regelbundet vid Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet. Malin Broman och Jesper Svedberg spelar på instrument utlånade av Järnåkerfonden.

Program:
Lili Boulanger – D’un soir triste. Maurice Ravel – Pianotrio i a-moll
Arvo Pärt – Mozart-Adagio. Franz Schubert – Trio i B-dur D.898

För information:

Oskarshamns kammarmusikförening
Sven-Gunnar Persson, tel 0491-315 31 eller 070-510 48 57
E-post: svengig@telia.com

Aspelands Musikförening
Brita Freudenthal, tel. 0495-220 15 eller 070-337 30 32
E-post: freudenthal@telia.com

 

 

 

 


GRÖNA SALEN, KALMAR SLOTT

Pianokonsert med Marianna Shirinyan

Tisdag 15 november kl. 19.00

Marianna Shirinyans internationella karriär som solist och kammarmusiker fick en rivstart när hon år 2006 vann fem priser under ARD internationella musiktävling i München. Sedan dess är hon en välkommen gäst på alla stora musikfestivaler. Marianna har framträtt tillsammans med bland annat Danmarks symfoniorkester, Köpenhamns filharmoniska orkester, Tapolia Sinfonietta, Göteborgs- och Norrköpings symfoniorkestrar. År 2013 – 2014 var Marianna ”Artist in residence” hos Odense symfoniorkester. Sedan 2015 är hon professor vid Norska musikakademin.

PROGRAM:
Pjotr Tjajkovskij – Årstiderna
Frédéric Chopin – Ballad nr 3 i Ass-dur, op 47
Ballad nr 4 i f-moll, op 52
Berceuse i Dess-dur, op 57
Andante spianato och Grande Polonaise Brillante, op 22
Andante spianato – (Tranquillo) Grande polonaise brillante i Ess-dur  – (Allegro molto – Meno mosso)

Arrangör: Kammarmusikföreningen i Kalmar.

Biljetter: Dillbergs Bokhandel 0480-101 64 www2.nortic.se samt vid entrén.

 

 

 


JAZZKLUBBEN KALMAR NYCKET, BROFÄSTET KALMAR

Konsert med Scott Hamilton och Karin Krog

Fredag 11 november kl. 19.30

Jazzklubben Kalmar Nyckel arrangerar åter en spännande jazzkonsert på Brofästet. Saxofonisten Scott Hamilton är swingens och balladernas mästare. Karin Krog, jämnårig med Monica Zetterlund, är Norges genom tiderna främsta jazzsångerska.

Karin Krog startade sin sångkarriär 1955 och har därefter staplat framgångar och utmärkelser på varandra. Hon har turnerat världen över, spelat med de flesta och medverkat på de största jazzfestivalerna.

Saxofonisten Scott Hamilton är född 1954 på Rhode Island. Redan i unga år spelade han flera instrument men i 16-årsåldern tog saxofonen överhand och han blev också mer inriktad på jazzmusik. Som 22-åring flyttade han till New York och började samarbeta med jazzens största namn. Under några år bodde han i London men nu är det Italien som utgör basen. Han turnerar flitigt över hela världen men Skandinavien har en speciell plats i hans hjärta.

Jan Lundgren är störst inom svensk pianojazz sedan Jan Johansson. Här möter vi också en av Skandinaviens främste basister, Hans Backenroth och Kristian Leth på trummor.

 

Information om konserten och om Jazzklubben Kalmar Nyckel:
Hans Duned, telefon 070-588 70 60 eller e-post: duned@telia.com

 


ASPELANDS MUSIKFÖRENING, VALHALL I HULTSFRED

Pianokonsert med Julia Mustonen-Dahlkvist och Daumants Liepins

Söndag 30 oktober kl. 18

Julia Mustonen-Dahlkvist är professor och chef för pianoutbildningen vid Musikhögskolan Ingesund, Karlstads Universitet. Julia Mustonen-Dahlkvist kommer ursprungligen från Krasnojarsk i ryska Sibirien. Hon började spela piano under ledning av sin mamma och fortsatte därefter sina studier vid Sibelius-Akademin i Helsingfors, Musikhögskolan i Freiburg, Universitetet för konst i Berlin, Kungliga akademin i Dublin, Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och Danska Kungliga Musikhögskolan i Köpenhamn. Bland lärarna finns Erik T. Tawaststjerna, Vitali Berzon, John O’Conor, Staffan Scheja och Niklas Sivelöv. Redan tidigt började Julia Mustonen-Dahlkvist ge egna konserter och har turnerat flitigt i både Europa, Skandinavien och Ryssland. I Ryssland debuterade hon med orkester 2001 i Einar Englunds första pianokonsert tillsammans med Krasnojarsk filharmoniska orkester. Hon debuterade med Kungliga Filharmonikerna 2009 i Rachmaninovs första pianokonsert.

Daumants är förnärvarande utbytesstudent på nya musikerprogrammet vid Musikhögskolan Ingesund och studerar för professor Julia Mustonen-Dahlkvist. Nyligen blev Daumants Liepins inbjuden som solist till Helsingborgs symfoniorkester, och till Bukarest för en stor internationell pianotävling, Enesco-tävlingen. Han har redan tidigare vunnit framgångar i internationella tävlingar.

PROGRAM

Julia Mustonen-Dahlkvist:

Modest Musorgskij – Tavlor på en utställning
Promenad – Gnomus – Promenad – Det gamla slottet Promenad – Tuilerierna – Bydlo
Promenad – Kycklingarnas balett i sina äggskal
Goldenburg och Schmuyle
Promenad – Marknaden i Limoges
Katakomber – Con mortuis in lingua mortua
Baba Yaga – Den stora porten i Kiev

-PAUS –

Daumants Liepins:

Fryderyk Chopin – Scherzo nr 3 ciss-moll op 39
Maurice Ravel – Sonatine
Modéré
Mouvement de menuet
Animé
Sergei Rachmaninov – Sonata nr 2 b-moll op 36 – första versionen
Allegro agitato

Läs mer:
www.juliadahlkvist.com
www.daumantsliepins.com

Kontakt:
Aspelands Musikförening
Brita Freudenthal, tel. 0495-220 15 eller 070-337 30 32
E-post: freudenthal@telia.com

 


JAZZKLUBBEN KALMAR NYCKEL PÅ BROFÄSTET

VIVIAN BUCZEK, PETER ASPLUND OCH CLAES CRONA TRIO

Fredag 14 oktober kl. 19.30

Vivian Buczek är född i Malmö och präglad av polska rötter. Hon är utbildad till sångpedagog vid Malmö Musikhögskola och började uppträda redan under sin studietid runt om i Sverige, Polen och andra länder.
Det är ingen tvekan om att Vivian Buczek är en av våra främsta jazzsångerskor med fyra soloskivor bakom sig. Hon har en enastående bredd och känsla för jazzens idiom och har gjort en rad framträdanden med både internationella och svenska storheter. Vivian Buczek är också en av medlemmarna i den omtalade svenska vokalkvartetten Jazz Vocal Unit som består av Vivian Buczek, Viktoria Tolstoy, Svante Thuresson och Peter Asplund.

Peter Asplund är en av Sveriges främsta trumpetare, kanske till och med en av världens främsta trumpetare. Han är omnämnd som “En fantastisk musiker som alltid spelar rakt från hjärtat”. Under åren har han utvecklat sin energiladdade, något melankoliska och melodiska trumpetstil. Han har gjort åtta skivor i eget namn, har nominerats till ett svenskt Grammis och fick den mest prestigefyllda utmärkelsen man kan uppnå inom svensk jazz, Orkester Journalens “Gyllene Skivan” för två av sina album. Han har också varit ledare för flera egna grupper. Med dem och andra grupper har han turnerat i Sverige och utomlands.

I Claes Crona Trio återfinner vi Claes Crona, piano, Hans Andersson, bas och Johan Löfcrantz Ramsay, trummor.

Information om konserten och om Jazzklubben Kalmar Nyckel:
Hans Duned, telefon 070-588 70 60 eller e-post: duned@telia.com

http://www.peterasplund.com
http://www.vivianbuczek.com

 


KONSERT i GRÖNA SALEN PÅ KALMAR SLOTT

Anders Nilsson, tenor. Daniel Beskow, piano.

Onsdag 19 oktober kl 19.00.

Anders Nilsson, tenor från Småland och Anders Beskow, piano, bjuder på Robert Schumanns “Dichterliebe” samt nordisk romantik.

Anders Nilsson är utbildad på Wiens musikkonservatorium. Efter examen arbetade han som solist på operahus i Wien, Hamburg, Lübeck, Göteborgsoperan och Jylländska operan.

Daniel Beskow har efter sin debutkonsert i Köpenhamn etablerat sig som en av Skandinaviens mest intressanta unga konsertpianister. Han har en omfattande konsertverksamhet som solist och kammarmusiker i till exempel Grieghallen, Troldhaugen, Berwaldhallen och Tivolis stora sal.

Arrangör: Kammarmusikföreningen i Kalmar.
Kontakt: Sten Franzén, 070-547 77 55 eller sten.franzen@gmail.com

Biljetter: Dillbergs Bokhandel tel 0480-101 64, www2.nortic.se samt vid entrén.

 


KONSERT PÅ LÄNSSJUKHUSET I KALMAR

Filip Jers möter Camerata Nordica

Länssjukhuset i Kalmar, matsalen i entréplanet. Tisdag 4 oktober kl. 12.00

Filip Jers är en etablerad och eftersökt munspelslärare som undervisat på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, Musikhögskolan Malmö och Musikkonservatoriet i Köpenhamn. Han har ett brett musikaliskt spektrum och rör sig lätt mellan olika genrer; jazz, blues, folk, världsmusik, pop, rock, klassisk- och filmmusik.18 år gammal blev Filip Jers dubbel världsmästare på munspel vid Hohner World Harmonica Championships i Trossingen i Tyskland. Han har turnerat i ett 20-tal länder och gjort workshops och masterclasses på munspel.

Camerata Nordica, Länsmusikens egen kammarorkester, skördar framgångar var de än uppträder. Repertoaren omfattar allt från klassisk musik, experimenterande verk till den svenska visskatten. Filip Jers och stämledare Torbjörn Westman i orkestern tänjer gränserna för vad munspel och stråkorkester kan åstadkomma musikaliskt.

För mer information:
Carolina Johansson, producent på Länsmusiken.
E-post: carolina.johansson@lansmusiken.se

 


JAZZKLUBBEN KALMAR NYCKEL PÅ BROFÄSTET

Georgie Fame, Amanda Sedgwick och Claes Crona Trio

16 september kl. 19.30. Restaurang Brofästet

Georgie Fame är en legend inom jazz- och bluesvärlden. Redan på 1960-talet slog han igenom med succéer som ”Yeh Yeh”, ”Get Away” och ”Bonnie and Clyde”. Han har hittills hunnit med 20 skivproduktioner och 14 hitsinglar. Georgie Fame turnerar fortfarande världen över och har bl a spelat med de flesta av Sveriges bästa storband.
Till konserten på Brofästet har han med sig Amanda Sedgwick, altsaxofonist som under denna konsert både medverkar i ett par duetter och kompar tillsammans med Claes Crona trio som består av Claes Crona, piano, Hans Andersson, bas och Johan Löfcrantz Ramsay, trummor.

Information om konserten och om Jazzklubben Kalmar Nyckel:
Hans Duned, telefon 070-588 70 60 eller e-post: duned@telia.com

 

 


KONSERT PÅ KALMAR SLOTT

Göran Söllscher, altgitarr

14 september kl. 19. Gröna salen, Kalmar Slott

GÖRAN SÖLLSCHER, som är född 1955 och har anknytning till Kalmar, tog gitarrpedagogexamen vid Musikhögskolan i Malmö 1977 och studerade1976 –1979 för Per-Olof Johnson på solistlinjen vid Musikkonservatoriet i Köpenhamn. Sitt internationella genombrott fick han i Paris 1978 då han vann den prestigefyllda gitarrtävlingen “Concours international de guitare”. Sedan dess har han bokstavligt talat lagt världen för sina fötter med sina lysande tolkningar av gitarrlitteraturens mästerverk med en genrebredd från Bach till Beatles. Han har gjort ett tjugotal skivinspelningar för Deutsche Grammophon med bl a Bachs samtliga verk för luta.

Göran inledde 2015 med en Sverigeturné tillsammans med Nisse Landgren m fl med Frank Sinatra-repertoar, ytterligare ett exempel hans intresse för skiftande repertoar. Hösten 2015 uruppförde han en ny gitarrkonsert tillsammans med Camerata Nordica I Oskarshamn. 2016 ger han konserter I Tyskland, Norge och 2017 innehåller en turné med Kings Singers i Tyskland och Görans första turné till Kina!
Göran kombinerar för närvarande arbetet som eftertraktad konsertgitarrist med att undervisa blivande gitarrister vid Musikhögskolan i Malmö där han sedan 1993 innehar professuren i gitarr. Han är medlem av Kungliga Musikaliska Akademien.

Program:

J.S. Bach: Sarabande och 2 Gavotter från 6:e cellosviten

S.L. Weiss: Tombeau sur la mort de Mr Comte deLogy

J.H. Roman: Andante och Bourrée, arr. P-O Johnson

J.S. Bach: Sarabande och Bourrée från lutsvit i e-moll

J.S. Bach: Loure och Gavotte en Rondeau från lutsvit i E-dur

P A U S

A. Pärt: Für Alina

P-O Johnson: Wermelandiana

J.S. Bach: Cellosvit nr 4, arr. G Söllscher
Prelude, Allemande, Courante, Sarabande, Bourrée 1 o 2,Gigue

Arrangör: Kammarmusikföreningen i Kalmar.
Kontakt: Sten Franzén, 070-547 77 55 eller sten.franzen@gmail.com

Biljetter: Dillbergs Bokhandel tel 0480-101 64, www2.nortic.se samt vid entrén.


SÄSONGSPREMIÄR I OSKARSHAMN

Anna Steirud, flöjt – Attila Gracza, piano

8 september kl. 19. Ceciliakapellet, Oskarshamn

Oskarshamns kammarmusikförening och jazzklubb inleder höstsäsongen med Anna Steirud och Attila Gracza som båda har kopplingar till Kalmar län.

Anna Steirud började som nioåring att spela tvärflöjt på kommunala musikskolan i Oskarshamn och flöjten blev snabbt ett brinnande intresse. Efter studentexamen 2013 började hon studera i Vänersborg för den omtalade flöjtpedagogen Gitte Marcusson (Vänersborg, London) och soloflöjtisten Göran Marcusson (Göteborg, USA). I september 2015 började Anna sina fortsatta studier vid Royal Northern College of Music, Manchester där hon nu studerar tvärflöjt för Richard Davis (BBC Philharmonic Orchestra) samt piccolo för Rosemary Lock (BBC Scottish Symphony Orchestra).
Anna startar till hösten sitt andra år på Royal Northern College of Music i Manchester, England. Sommaren har varit fylld med konserter tillsammans med Attila, främst på Öland. Den 28:e augusti framträdde de bl.a. tillsammans på Borgholms 200-års firande inför kunglig publik. Hon har dessutom undervisat på Norra Ölands klassiska musikkurs en vecka i augusti. I höst fokuserar hon främst på sina studier och kommer hem i december för diverse konserter runt om i Kalmar län.

Attila Gracza bor i Kalmar men är född i Zenta i den ungersktalande delen av forna Jugoslavien. Sin diplomutbildning som konsertpianist fick han vid Musikhögskolan i Sarajevo 1984. Från 1991 bor och verkar han i Sverige som musiker. Som solist han har framträtt i Ungern, Rumänien, Tyskland, Spanien och England.

PROGRAM:
Johann Sebastian Bach (1685 – 1750) – Sonat i E-dur BWV 1035
1) Adagio ma non tanto. 2) Allegro. 3) Siciliano. 4) Allegro assai

Wolfgang Amadeus Mozart (1756 – 1791) – Rondo in D, KV Anh. 184

Wolfgang Amadeus Mozart – Fantasia in C minor, K. 475

Cecile Chaminade (1857 – 1944) – Concertino Op. 107

Otar Taktakishvili (1924 – 1989) – Sonata for flute and piano
1) Allegro Cantabile. 2) Aria. 3) Allegro scherzando

-PAUS-

Carl Nielsen (1865 – 1931) – Dimman lättar Op. 41

Albert Franz Doppler (1821 – 1883) – Fantasie Pastoral Hongroise Op. 26

Ivo Lhotka-Kalinski (1913 – 1987) – Sotoka Krka (Från ön Krk)

Claude Debussy (1862 – 1918) Syrinx

Francoise Borne (1840 – 1920) – Fantaisie Brillante sur Carmen

Arrangörer: Oskarshamns kammarmusikförening och jazzklubb i samarbete med Länsmusiken.
För information: Sven-Gunnar Persson, ordförande i Oskarshamns kammarmusikförening och jazzklubb. Tel 0491-315 31, 070-510 48 57. E-post: svengig@telia.com

 


FESTIVAL

” In the spirit of Lars Gullin”

Mundekulla folk- och jazzdagar, 17 – 19 juni 2016

Länsmusiken i Kalmar län är medarrangörer till folk- och jazzdagarna i Mundekulla som har tema i Lars Gullins anda – 40 års minne.

Emmaboda jazzfestival växte sig stor under 70- och 80-talet i vilken den svenska Jazzlegenden Lars Gullin, som boende i trakten, blev ett självklart nav.

Vad passar bättre än att vid 40-årsminnet av hans bortgång låta musik i jazz- och folkton klinga från Mundekullas vackra konsertsal och ut över de natursköna ängarna? Både dag och kvällstid erbjuds workshops för såväl barn som vuxna, konserter med artister på högsta nationella nivå, föreläsningar, utställning, familjekonsert, yoga och Mundekullas egen musikal “Hemstannarna” i folkviseton med mera.

Läs mer på www.mundekulla.se 


PRESSVISNING

Hälsoprojektet MusikSeRum

Fredriksbergs Herrgård, Oskarshamn. Fredag 27 maj kl 15.00

Projektet MusikSeRum ingår i ett Hälsa och kulturprojekt som Regionförbundet tillsammans med Landstinget driver. Länsmusiken Barn och ungdom har valt att satsa på integration. Vi lägger fokus på att skapa glädje, den individuella upplevelsen och trygghet i att uttrycka sig oavsett behärskning av språk. I samarbete med utvalda pilotkommuner spelas Bastien & Bastienne för människor som önskar ta del av en gemensam musikupplevelse.

Vi på Länsmusiken tar oss an denna enaktsopera av Mozart på vårt eget vis och med våra egna resurser. Vem har rätt att utöva opera och vem kan ta till sig det? Det är musikaliska integrationsfrågor vi har ställt oss. Svaret är: Alla som älskar musik och är generös nog att vilja dela med sig eller ta emot av den glädje musiken frambringar. Vi hoppas ni kommer och stöttar oss i detta integrationsprojekt skapat av Länsmusiken.

Vänligen låt meddela om ni planerar att komma och för frågor kontakta Carolina Johansson, tfn: 070 654 00 32.

För projektet spelar vi föreställningen även den 31 maj på biblioteket i Mönsterås kl. 15 & 17 samt Folkets hus i Emmaboda den 1 juni kl. 15 & 17.


KONSERT

ANNAMIA LARSSON – DELPHINE CONSTANTIN REZNIK

Gröna salen, Kalmar Slott, onsdag 13 april kl 19.00

Arrangör Kalmar kammarmusikförening

Onsdag den 13 april får Kalmar kammarmusikförening besök av Annamia Larsson, valthorn och Delphine Constantin Reznik, harpa.

Annamia Larsson är sedan 2008 solohornist i Gävle Symfoniorkester. Redan som 19-åring började Annamia arbeta på Kunglig Operan i Stockholm som alternerande solohornist. Annamia har utbildat sig vid Musikhögskolan i Stockholm och i Wien. Annamia är en av få som har en solistutbildning i valthorn i Sverige.

Delphine Constantin Reznik är soloharpist i Norrköpings Symfoniorkester och en av de mest efterfrågade harpisterna i Skandinavien. Delphine är född i Franrike där hon som 16-åring blev klar med sin kandidatexamen vid Boulogne-Billancourt National Conservatory. Efter det studerade hon vid Zurich University of Arts i Schweiz. Delphine har också deltagit i en rad prestigfulla internationella musiktävlingar och sitter själv i juryn under den internationella harpfestivalen i Ukraina i februari 2017.

Musikerna kommer under konserten att berätta om sig själva och sina instrument.
Kvällens program bjuder på:

 • Franz Strauss – Nocturno op 7
 • Bernard Andres – ur Chants d’Arrière-Saison
  1. Andantino 2. Allegro 3. Larghetto 4. Adagietto 5. Andante 7. Moderato
 • Mikhail Glinka   Nocturne ”Razluka”
 • Louis-François Dauprat – ur Sonate pour Cor et Harpe op   2. Finale
 • Trygve Madsen – The Dream of the Rhinoceros för hornsolo op 92
 • Camille Saint-Saëns – Svanen
 • Jeanne Singer – ur Suite for Horn and Har
  4. Five-Olé (España)

Inför säsongens sista konsert går det att dra slutsatsen att publikintresset för klassisk musik ökar i Kalmar. – Tack vare att programmet genomgående hållit hög kvalitet, har Kalmar Kammarmusikförening haft ett flertal välbesökta konserter, berättar Sten Franzén som är kammarmusikföreningens ordförande.

I samband med konserten den 13 april offentliggörs programmet för hösten/våren 2016 / 2017. Biljetter finns på www.nortic.se eller Dillbergs Bokhandel.

Information:
Sten Franzén, telefon 0480- 856 76 eller 070-547 77 55.
E-post: sten.franzen@gmail.com


KONSERT

TRIO SPARF – LAVOTHA – HÄRENSTAM

Ceciliakapellet i Oskarshamn, torsdag 14 april kl 19.00

Arrangör Oskarshamns kammarmusikförening

Nils-Erik Sparf, Violin
Solistdiplomexamen med jetong vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm 1971. Studier vid Pragakademien 1971-72. Nils-Erik Sparf har varit konsertmästare i Kungliga Hovkapellet och 1: e konsertmästare i Kgl Filharmoniska Orkestern i Stockholm innan han blev en av tre konsertmästare i Uppsala Kammarorkester och i Uppsala Kammarsolister. Han är även primarie i Drottningholms Barockensemble och konsertmästare i Stockholms Sinfonietta. Nils-Erik Sparf är verksam som solist och kammarmusiker över hela världen och finns representerad på ett stort antal grammofoninspelningar. Han har erhållit flera utmärkelser, som Expressens musikpris Spelmannen, medaljen Pro Musica Antiqua och Hugo Alfvén-priset. Han är ledamot av Kgl Musikaliska Akademien sedan 1992. I januari 2004 erhöll Nils-Erik Sparf medaljen ”Litteris et Artibus” av kung Carl XVI Gustaf.

Elemér Lavotha, Cello
Var solocellist i Kungliga Filharmonikerna 1973-2010, nu gästande solocellist i Kungliga Hovkapellet. Lavotha föddes i Ungern 1952, inledde 1959 sina studier vid Sibelius-Akademien i Helsingfors och blev sedan antagen vid 13-års ålder vid Musikhögskolan i Stockholm. Han har därefter studerat för Pierre Fournier i Genève och för Gregor Piatigorskij i Los Angeles.Som solist och kammarmusiker har Elemér Lavotha framträtt världen över, bl.a i Wigmore Hall, Salle Gaveau samt vid festivaler i Portugal, Spanien, Frankrike och Skandinavien. Han finns representerad på ett stort antal cd-inspelningar. Som solist har han samarbetat med dirigenter som Heinz Wallberg, Yoel Levi, Esa-Pekka Salonen, Okko Kamu, Sergiu Comissiona, James de Preist och Bernhard Klee.Elemér Lavotha är professor vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och har haft mästarkurser i Norge, Finland och Sverige. Elemér är ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien. Han är även initiativtagare och konstnärlig ledare för Askanäs konserter.

David Härenstam, Gitarr
David har efter att ha avslutat sina högre musikerstudier med en Advanced Diploma för Professor John Mills vid Royal Welsh College of Music and Drama, medverkat på många CD, radio och TV inspelningar. Han har turnerat i Europa och Australien som solist och i olika ensembler. Musik som sträcker från Argentinsk tango och klassisk musik till improvisationer med egna ”David Härenstam Trio”. David har också spelat in fem skivor i eget namn som prisats av internationell press, och medverkat på inspelningar med ett stort antal musiker från klassiska pianisten Bengt Forsberg till World Music artisten Seruwagi, Nya Zeelendska sångerskan Sophie Moleta eller Dramatenskådespelerskan Stina Ekblad. Han har också spelat i teatersammanhang och under perioder varit anställd som musiker på både Stockholms Stadsteater och Dramaten för att ackompanjera artister som exempelvis Rikard Wolff och Dan Ekborg.

Program:
Atanas Ourkouzouanov (1970) Divertissement à trois

Johann Sebastian Bach (1685-1750) Sonata G-dur BWV 1021
Adagio Vivace Largo Presto

Niccolò Paganini (1782 – 1840) Centone di Sonata No I
Adagio cantabile Largo Amorosamente Allegro

Joseph Haydn (1732-1809) Cassation i C-dur
Presto Minuetto Adagio Finale (Presto)

Paus

Zoltán Kodály (1882-1967) Duo for Violin and Cello Opus 7
Allegro serioso, non troppo. Adagio. Maestoso e largamente, ma non troppo lento-Presto

Niccolo Paganini (1782-1840) Terzetto
Allegro con brio Minuetto Andante Larghetto Rondo 

 


KONSERT

LSD

Jazzklubben Kalmar Nyckel, Restaurang Brofästet fredag 1/4 kl 19.30

För Lindborg, Sjöstedt & Daniel känns trion som ett trehövdat djur när de spelar tillsamman. En organism, en enhet och ett djuriskt sväng. Det är som att varje virvelslag, varje knäpp på basen och varje ton på saxen spelas av hela bandet. ”Det är inte jag som spelar sax i LSD utan lika mycket Martin och Daniel” säger Fredrik Lindborg.

Fredrik Lindborg har spelat musik sedan barnsben och lyssnat ännu längre. Detta har satt sina spår i hans uttryck som talar direkt till lyssnaren. Hans sound är stort och mustigt, han svänger kraftigt och idéerna tycks aldrig ta slut.

Martin Sjöstedts musikalitet vet inga gränser. Ur alla instrument han tar i kommer ljuva toner. Här trakterar han ett av sina två huvudinstrument, basen. Efter att ha hört ”SOON” förstår man varför till exempel Joe Lovano, Jimmy Cobb och Peter Erskine vill spela med honom.

Daniel Fredriksson spelar så ingen kan sitta still. Han är en enorm trumslagare som svänger så det svartnar samtidigt som han bjuder på en aldrig sinande ström av idéer och infall. Det är inte bara han själv som är fantastisk utan han gör även sina medmusiker bättre än någonsin.

Den nya skivan ”SOON” har unisont hyllats av pressen och både Fredrik Lindborg och Martin Sjöstedt har precis tilldelats det prestigefulla Bert Levin-Stipendiet 2015. Tidigare utsågs Martin som 2014-års mottagare av Jan Johansson stipendiet, Fredrik belönades med Arne Domnerus guldsax och Daniel med Ronnie Gardiner-stipendiet. Som om inte det var nog intog gruppens skiva ”Trio Colossus” en andra plats i den prestigetunga tävlingen Gyllene skivan.

SOON, uppföljaren till succédebutskivan ”Trio Colossus” är utmanande, rå, explosiv och fylld av innerlighet och själ. Musiken spänner över ett stort spektrum där öppningsspåret ”Soon One Mornin’” är en gammal Negro Spiritual, ”Je Suis Seul Ce Soir” är en fransk chanson och ”Memories Of Her” för tankarna till psalm.

Bandet tar med lyssnaren in i sig själv och gräver sig djupt in i själen där både vackert och fult ryms. SOON förmedlar både mörker och ljus, strävt och mjukt och är fylld med glädje, sväng och livslust.

Länk till tre låtar från SOON:
https://soundcloud.com/martinsjostedt/sets/lindborg-sj-stedt-and-daniel/s-gGFmY

Youtubeklipp: Live I Växjö
https://www.youtube.com/watch?v=rgw0buFTjdU
https://www.youtube.com/watch?v=N65SlIghtGk

Bandets första skiva, Trio Colossus finns att lyssna till på Spotify: https://open.spotify.com/artist/3fhFVaQoSCA4IrsTcXyvIZ

Kontakter:
LSD: Fredrik info@fredriklindborg.com tel. 070-775 45 85
Jazzklubben Kalmar Nyckel:
Hans Duned, telefon 070-588 70 60 eller e-post: duned@telia.com

 


KONSERT

Carl Petersson – piano

Valhall, Hultsfred, söndag 21 februari klockan 18.00

Carl Petersson, som är född 1981, har studerat vid det Kongelige Danske Musik-konservatorium i Köpenhamn för professor José Ribera. Han har vid flera tillfällen framträtt som solist och med symfoniorkestrar i Kanada, USA, Sverige, Danmark, Polen, Frankrike, Tjeckien, Tyskland, Island och Israel. Hösten 2009 debuterade han i Nordamerika då han som solist spelade med West Coast Symphony i Vancouver, Kanada.

Carl Petersson är sedan 2014 med i styrelsen för Göteborgs Pianofestival tillsammans med Staffan Scheja och den initiativtagande pianisten och pedagogen Ha-Young Sul.

2015 reste Carl Petersson på en omfattande turné till Kina, bland annat till Peking, Shanghai och Hong Kong och förelästa i samband med turnén på flera kinesiska universitet. 2016 väntar turnéer till USA, Kanada, Polen och Tjeckien samt givetvis en rad konserter i Sverige. Carl Petersson är också verksam som professor på musikakademin i Wroclaw, staden som är Europas kulturhuvudstad 2016 tillsammans med San Sebastian i Spanien.

Under konserten i Hultsfred kommer ett bildspel av konstnären Dagmar Glemme att visas vilket ger ytterligare dimensioner till musiken. Dagmar Glemme skapade också omslaget till Carl Petersson CD med verk av nutida danska kompositörer som gavs ut förra året.

 

Arrangör: Aspelands Musikförening

Information: Brita Freudenthal, tel 070-337 30 32

E-post: freudenthal@telia.com

E-mail:  info@carlpetersson.com

Hemsida: www.aspeland.info

Pressbilder: http://carlpetersson.com/se/