mail-lm facebook-lm facebook-lm Följ Länsmusiken

Nyhetsbrevet

paskagg
I bilen på väg hem…

Jag sitter i bilen och är på väg hem efter ännu en utbudsdag. Ett år senare. Det har hunnit passera ett helt år sedan jag påbörjade min tjänst. Känslan är overklig men samtidigt så påtaglig, att ett år går så snabbt. Utbudsdagen den 10 mars 2015 kommer alltid att finnas kvar som ett avstamp när det gäller mitt arbete med musik för barn och unga på Länsmusiken. Det var också dagen då vi tackade av min företrädare Katarina Malmberg efter 20 år som producent och grundare av barn och ungdomsverksamheten. Jag hade arbetat med Katarina i två veckor och en dag för att vara exakt, en tid som kan verka kort jämfört med 20 år. Men det räckte för att jag skulle finna en kollega som var kunnig, rak, uthållig och full av värme och humor. Framför allt utstrålade Katarina trygghet och plötsligt var den personen på Länsmusiken som jag kände mest närhet och förtroende för borta. Jag kan nu konstatera att helt borta är inte Katarina, glädjande nog har vi kvar henne i den roll som hon en gång började sin bana hos Länsmusiken. Nämligen som cellist i dåvarande Camerata Roman.

Plötsligt trycker foten ner bromspedalen, attans också! Jag glömde att tacka våra tekniker inför dagens besökare. Visst hade jag tackat dem rejält efteråt men det retade mig att jag inte tackade dem inför alla. För även om de utför ett betalt arbete så handlar den gesten om så mycket mer. Den handlar om hur musik för barn och unga på Länsmusiken är uppbyggt och för vilka vi gör det. BoU finns tack vare att vi har en så viktig målgrupp. Den målgruppen får föra sin talan via ett brinnande kulturombud, samordnarna i kommunerna eller aktörer i det fria kulturlivet. Tack till er som arbetar för att våra målgrupper får uppleva rik musikkultur. BoU riktar också ett stort tack till alla ni som gör att vi har ett levande musikliv i Kalmar län. Nämligen musiker och artister som tillgodoser våra yngsta invånare med musik när den är som bäst. Jag tror att våra tekniker överlever att jag inte tackade dem offentligt men för mig handlade det om att synliggöra det som ofta är osynligt. Lite som verksamheten BoU är för de som inte arbetar inom skolans – eller kulturens värld.

Musikaliskt har det varit ett fantastiskt år! Folk- och världsmusik, pop, rock, jazz, blues, visor, klassisk och konstmusik, nykomposition, och hiphop har förmedlats ut i länet. Vi har bland annat haft orkesterkonsert framförd av Skrot, Upptäckareresor med Longkalsong och Tone & Ljudit. Vi har fått höra Mumintrollets visskatt, Fri luft med jazztrio, Pandaresor med Susanne Ljung, låtskrivarworkshop med Mindfellaz, Kom kompis med Mamma Måd, folkmusik av Kolonien, Astrid Lindgrens mest älskade sånger & karaktärer, Ett sjungande bibliotek, ännu flera som har blivit jagade av en T-Rex. Körer har sjungit ut sin musikglädje, unga instrumentalister har fått spela med våra fantastiska pedagoger Géza Polónyi och Torbjörn Westman. Sist men inte minst skapade vi tillsammans med Camerata Nordica och Donné Hiphop som blev kammarmusik som blev världsmusik! Ja, världsmusiksvindarna har svept över Kalmar län år 2015 och genom projektet Hälsa och Kultur hoppas vi att nyanlända känner sig välkomna till vårt samhälle.
Jag ser fram emot ännu ett fantastiskt spännande år. Jag tror att det kommer bli det mest spännande och utmanande som jag har tagit mig an. När bilturen efter utbudsdagen för 2017 sker vid den här tidpunkten, hoppas jag att det är samma känsla jag känner inför 2018.

Ha en glad och musikalisk påsk!