mail-lm facebook-lm facebook-lm Följ Länsmusiken
23 – 25 november 2021. Kalmar, Linköping och Visby.

23 – 25 november 2021. Kalmar, Linköping och Visby.

Beethoven 250+1

Camerata Nordica, GotlandsMusikens Orkester, Östgöta Blåsarsymfoniker och Colin Scobie, ledare

År 2020 var det 250 år sedan kompositören och pianisten Ludwig van Beethoven föddes i tyska Bonn. Han verkade huvudsakligen inom den klassicistiska traditionen, men rörde sig även in i romantiken och kom att bli en av historiens mest betydelsefulla och respekterade tonsättare. Trots att hans egen hörsel gradvis försämrades med åldern fortsatte han ständigt att komponera, även efter det att han blivit helt döv. Bland de många underbara verk han lämnat efter sig är de tveklöst mest kända Beethovens nio symfonier.
Då jubileumsåret 2020 kom att bli pandemins år, firar vi nu istället Beethoven 250+1 genom en storslagen, symfonisk konsert. Satsningen är ett unikt samarbete med musiker från Östgötamusiken och Camerata Nordica från Kalmar Läns Musikstiftelse. Med som partner i projektet finns även Musikaliska Sällskapet. En skara på inte mindre än 38 professionella musiker bjuder på tre olika verk av Beethoven.
Det blir en dramatisk konsertöppning med Ouvertyren till Coriolanus i c-moll Op. 62, skriven för Heinrich Joseph von Collins tragedi (1807). I skarp kontrast följer därpå Beethovens ljusa och harmoniska Violinkonsert i D-dur Op. 61 (1806). Som sig bör när Beethoven hyllas, avslutas konserten med ett av världshistoriens mest berömda musikaliska verk; Symfoni nr. 5 i c-moll Op. 67 – den så kallade Ödessymfonin (1804–08). Även den som sällan tar del av klassisk musik känner garanterat igen de inledande signifikanta “knackningarna” som är ett ständigt återkommande inslag i all tänkbar populärkultur.
Konserten är ett kammarmusikaliskt samspel utan dirigent. Spelande ledare och solist är den skotske violinisten Colin Scobie, född 1991 och utbildad vid Royal College of Music i London. Vid sidan av sitt engagemang i Camerata Nordica är Colin en hängiven kammarmusiker och ingår bland annat i den framgångsrika gruppen Maxwell String Quartet.

Tisdag 23 november kl. 19. Kalmarsalen
Onsdag 24 november kl. 19. Crusellhallen, Linköping.
Torsdag 25 november kl. 19. Wisby Strand