mail-lm youtube-lm facebook-lm facebook-lm Följ Länsmusiken
Pressbild LSD.foto mikael Silkeberg Jazzklubben Kalmar Nyckel arrangerar en konsert med LSD  på Restaurang Brofästet i Kalmar fredag 1/4 kl 19.30 LSD Fredrik Lindborg – tenor, barytonsaxofon och basklarinett Martin Sjöstedt - bas Daniel Fredriksson – trummor För Lindborg, Sjöstedt & Daniel känns trion som ett trehövdat djur när de spelar tillsamman. En organism, en enhet och ett djuriskt sväng. Det är som att varje virvelslag, varje knäpp på basen och varje ton på saxen spelas av hela bandet. ”Det är inte jag som spelar sax i LSD utan lika mycket Martin och Daniel” säger Fredrik Lindborg. Fredrik Lindborg har spelat musik sedan barnsben och lyssnat ännu längre. Detta har satt sina spår i hans uttryck som talar direkt till lyssnaren. Hans sound är stort och mustigt, han svänger kraftigt och idéerna tycks aldrig ta slut. Martin Sjöstedts musikalitet vet inga gränser. Ur alla instrument han tar i kommer ljuva toner. Här trakterar han ett av sina två huvudinstrument, basen. Efter att ha hört ”SOON” förstår man varför till exempel Joe Lovano, Jimmy Cobb och Peter Erskine vill spela med honom. Daniel Fredriksson spelar så ingen kan sitta still. Han är en enorm trumslagare som svänger så det svartnar samtidigt som han bjuder på en aldrig sinande ström av idéer och infall. Det är inte bara han själv som är fantastisk utan han gör även sina medmusiker bättre än någonsin. Den nya skivan ”SOON” har unisont hyllats av pressen och både Fredrik Lindborg och Martin Sjöstedt har precis tilldelats det prestigefulla Bert Levin-Stipendiet 2015. Tidigare utsågs Martin som 2014-års mottagare av Jan Johansson stipendiet, Fredrik belönades med Arne Domnerus guldsax och Daniel med Ronnie Gardiner-stipendiet. Som om inte det var nog intog gruppens skiva ”Trio Colossus” en andra plats i den prestigetunga tävlingen Gyllene skivan. SOON, uppföljaren till succédebutskivan ”Trio Colossus” är utmanande, rå, explosiv och fylld av innerlighet och själ. Musiken spänner över ett stort spektrum där öppningsspåret ”Soon One Mornin'” är en gammal Negro Spiritual, ”Je Suis Seul Ce Soir” är en fransk chanson och ”Memories Of Her” för tankarna till psalm. Bandet tar med lyssnaren in i sig själv och gräver sig djupt in i själen där både vackert och fult ryms. SOON förmedlar både mörker och ljus, strävt och mjukt och är fylld med glädje, sväng och livslust. Länk till tre låtar från SOON: https://soundcloud.com/martinsjostedt/sets/lindborg-sj-stedt-and-daniel/s-gGFmY Youtubeklipp: Live I Växjö https://www.youtube.com/watch?v=rgw0buFTjdU https://www.youtube.com/watch?v=N65SlIghtGk Bandets första skiva, Trio Colossus finns att lyssna till på Spotify: https://open.spotify.com/artist/3fhFVaQoSCA4IrsTcXyvIZ www.triolsd.com www.fredriklindborg.com www.martinsjostedt.com Kontakter: LSD: Fredrik info@fredriklindborg.com tel. 070-775 45 85 Jazzklubben Kalmar Nyckel: Hans Duned, telefon 070-588 70 60 eller e-post: duned@telia.com    

Pressinformation

Pressinformation

Till startsidan

Åtta akter laddar för Musik Direkt Regionfinal

På lördag är det dags för Musik Direkts regionfinal. Åtta finalister från deltävlingarna i Kalmar och Västervik möts då på Kalmar Teater. En av dem får representera länet på Imagine Sweden Riksfinal i Uddevalla den 25-27 maj. Här är hela startfältet:

DIZZY DROS                                             Rap från Kalmar

SAGA WAHL                                             Indie från Trekanten

STELLAR NEBULA                                   Modern rock från Kalmar, Torsås, Lindsdal

ELLEN LARSSON                                     Pop från Vimmerby

YONAS KIDANE                                        Eritreansk folkmusik från Kalmar

FEELING NAKED                                      Pop-punk från Oskarshamn

CHELSY NICOLAS                                    Hiphop från Vimmerby

ERIK RENGREN                                        Folkpop från Västervik

Kvällens gästartist är gruppen Utopia som består av Evelina Jeanson, Stina Olsson och Linnéa Widell. Utopia tog andrapriset i Imagine Sweden Riksfinal 2015 (Musik Direkts nationella final) och fick därmed spela på festival i Zagreb, Kroatien i december samma år. Med musik som drar åt dyster, alternativ indie-folk bjuder Utopia på en maffig och stämningsfull scenshow. Debut-EPn ”Moonspell Madness” släpptes under 2016. www.utopiaofficial.se

Konferencier är artisten Elin Namnieks som också har skött konferencierskapet på årets deltävlingar. Elin släppte nyligen EPn  ”All I Wanted To Say” inspelad i Los Angeles tillsammans med producenterna Shannon McArthur och Michael Getches. www.elinnamnieks.com

Årets regionfinal blir tidernas sista Musik Direkt-tävling i Kalmar län. Från och med Riksfinalen byter tävlingen namn till Imagine – samma namn som används av Musik Direkts systertävlingar i Europa och Brasilien. Musik Direkt är ett av flera ungdomsprogram under Jeunesses Musicales International och banden med det internationella Imagine stärks nu ytterligare. www.jmi.com

Musik Direkt är en nationell tävling som riktar sig till unga musiker i åldern 13-21 år och arrangeras av ungdomshuset UNIK på uppdrag av Länsmusiken i samarbete med fritidsgårdarna i Kalmar och Västervik samt SR P4 Kalmar. Vinnaren i regionfinalen går vidare till Imagine Sweden Riksfinal som hålls i Uddevalla den 25-27 maj.www.imaginesweden.se

Biljetter: Kalmar Biljettcentrum och Ticketmaster.se. Kontakta producenten för ackreditering.

Följ deltagarna online:    www.facebook.com/musikdirektkalmar   www.musikdirekt.se

Information:
Harald Erici
Producent Musik Direkt Kalmar län – Imagine Sweden
Tel 070-308 62 55
E-post: harald.erici@kalmar.se


Camerata Nordica möter munspelaren Filip Jers

Kommande vecka blir intensiv för Kalmar läns kammarorkester Camerata Nordica. Ett stort antal konserter genomförs tillsammans med tvåfaldige världmästaren på munspel Filip Jers.
Dessutom tar Camerata Nordicas Torbjörn Westman och Filip Jers med sig kontrabasisten Martin Wingate till en spelning tisdag 28 mars kl 18 i restaurangen på Kalmar läns museum.

Lördag 1 april kl 15 ges en offentlig konsert med Camerata Nordica och Filip Jers i Ceciliakapellet i Oskarshamn som arrangeras av Oskarshamns kammarmusikförening i samarbete med Länsmusiken.

Det är annars i synnerhet ungdomar på högstadieskolor i länet som kommer att få uppleva konserter med det gränsöverskridande mötet mellan Camerata Nordica och Filip Jers. Under åtta konserter kommer de skickliga musikerna i Camerata Nordica och Filip Jers att ge en inblick i musik som ungdomar i vanligtvis inte kommer i kontakt med.
– Det är ett spännande möte mellan olika musikstilar när Filip Jers och Camerata Nordica spelar tillsammans. Munspelet är ett ungt instrument som många har en relation till vilket förhoppningsvis öppnar dörren till nya musikstilar, berättar Carolina Johansson som är producent på Länsmusiken.

Munspelaren Filip Jers har ett brett musikaliskt spektrum och han rör sig lätt mellan olika genrer; jazz, blues, folkmusik, pop och klassik musik. 18 år gammal blev Filip dubbel världsmästare på munspel i Tyskland.
De senaste åren har Filip Jers hörts flitigt på den svenska musikscenen med Filip Jers Quartet samt i samarbeten med Tomas Ledin, Jill Johnsson, Timbuktu och Janne Schaffer. 2014 sände SVT dokumentären Harmonica där man porträtterade Filip Jers och hans musik.

Torbjörn Westman är violinist i Camerata Nordica och anställd på Länsmusiken som barn- och ungdomspedagog. Torbjörn tolkar gärna också världsmusik med flera genrer på nyckelharpa. Han har bland annat prisats för sitt arbete av Kungliga Musikaliska Akademien.

Martin Wingate är basist och frilansmusiker från Göteborg. Martin är bland annat utbildad vid Norges Musikhögskola, Högskolan för Musik och Dans i Holland samt Högskolan för Scen och Musik i Sverige.

Musiker i Camerata Nordica:
Violin I: Torbjörn Westman, Annika Thunberg, Gabriele Freese.
Violin II: Anna Sandri, Rebecka Freij, Stina Jansson
Viola: Ulla Raukola, Emma Morsten
Cello: Sabina Sandri Olsson, Zephyrin Rey-Bellet
Kontrabas: Martin Wingate

För mer information:
Länsmusikens producent
Carolina Johansson, telefon 070-654 00 32
E-post: carolina.johansson@lansmusiken.se

 


Länsmusiken planerar för framtiden

Oskarshamn 19 december 2016

I eftermiddag har styrelseordförande Peter Högberg haft möte med Länsmusikens anställda för att planera framtiden för Camerata Nordica och Länsmusikens övriga verksamheter samt en ny organisationen efter att länsmusikchef Kjell Lindström slutar vid årsskiftet.

Under våren 2017 har planerat 95 konserter för barn och unga med Länsmusikens egna musiker och frilansmusiker, ett 30-tal aktiviteter för nyanlända och många besök av Länsmusikens musiker på träffpunkter för äldre. Länsmusiken är också under våren medarrangörer i 28 konserter hos länets musikföreningar.

Samtliga som deltog i mötet var överens om vikten av att den omfattande verksamheten kan fortsätta utan att påverkas av vårens inställda konserter för Camerata Nordica.

Såväl anställda musiker som övrig personal var också överens om att arbeta för att Camerata Nordica ska försöka återuppta konsertverksamheten igen under hösten 2017.

Information:

Peter Högberg, ordförande, Tel. 070-597 61 57


Länsmusiken ställer in konserter med Camerata Nordica

Styrelsen för Länsmusiken i Kalmar län bedömer att den osäkra situationen i verksamheten inför 2017 ytterligare behöver genomlysas. Därför har beslut tagits att ställa in kammarorkestern Camerata Nordicas produktioner med Massimo Quarta och Jacob Lehmann som skulle genomförts i februari och mars.

Som ett resultat av detta styrelsebeslut har orkesterns konstnärlige ledare Terje Tönnesen valt att avsluta sitt uppdrag vilket gör att produktionen i januari också tvingas ställas in.

Genomlysningen av verksamheten beräknas vara klar under mars. Därefter kommer programmet för Camerata Nordica, för höst- och vårsäsongen 2017/2018, att fastställas. Länsmusiken beklagar den uppkomna situationen och ersätter erlagda entré- och abonnemangsavgifter för de inställda konserterna.

Länsmusikens omfattande arbeten med barn och unga, övriga offentliga konserter och löpande arbeten påverkas inte.

Kontakt:

Peter Högberg. Ordförande. Tel. 070-597 61 57

Kjell Lindström. Länsmusikchef. Tel 070-654 00 31

 

 


Torsdag 24 november kl. 19. Ceciliakapellet, Oskarshamn
Fredag 25 november kl. 19. Valhall, Hultsfred

Konsert med Kungsbacka Piano Trio

Kungsbacka Piano Trio gav sin första konsert någonsin i Kungsbacka, därav namnet. Där och i Varberg arrangerar de också en årlig festival, Change, som nu är inne på sitt 15:e år.
Medlemmar är Malin Broman, Jesper Svedberg och Simon Crawford-Phillips. 1999 vann de första pris, publikens pris och kritikerpriset vid Melbourne International Chamber Music Competition. . I november 2008 mottog trion Musikaliska Akademiens prestigefyllda Interpretpris ur Kronprinsessan Victorias hand. Trion har verkat som “Artists in Residence” på BBC Radio 3 och turnerar 2016 och 2017 i England.
Medlemmarna i trion undervisar regelbundet vid Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet. Malin Broman och Jesper Svedberg spelar på instrument utlånade av Järnåkerfonden.

Program:
Lili Boulanger – D’un soir triste. Maurice Ravel – Pianotrio i a-moll
Arvo Pärt – Mozart-Adagio. Franz Schubert – Trio i B-dur D.898

För information:

Oskarshamns kammarmusikförening
Sven-Gunnar Persson, tel 0491-315 31 eller 070-510 48 57
E-post: svengig@telia.com

Aspelands Musikförening
Brita Freudenthal, tel. 0495-220 15 eller 070-337 30 32
E-post: freudenthal@telia.com

 

 

 

 


GRÖNA SALEN, KALMAR SLOTT

Pianokonsert med Marianna Shirinyan

Tisdag 15 november kl. 19.00

Marianna Shirinyans internationella karriär som solist och kammarmusiker fick en rivstart när hon år 2006 vann fem priser under ARD internationella musiktävling i München. Sedan dess är hon en välkommen gäst på alla stora musikfestivaler. Marianna har framträtt tillsammans med bland annat Danmarks symfoniorkester, Köpenhamns filharmoniska orkester, Tapolia Sinfonietta, Göteborgs- och Norrköpings symfoniorkestrar. År 2013 – 2014 var Marianna ”Artist in residence” hos Odense symfoniorkester. Sedan 2015 är hon professor vid Norska musikakademin.

PROGRAM:
Pjotr Tjajkovskij – Årstiderna
Frédéric Chopin – Ballad nr 3 i Ass-dur, op 47
Ballad nr 4 i f-moll, op 52
Berceuse i Dess-dur, op 57
Andante spianato och Grande Polonaise Brillante, op 22
Andante spianato – (Tranquillo) Grande polonaise brillante i Ess-dur  – (Allegro molto – Meno mosso)

Arrangör: Kammarmusikföreningen i Kalmar.

Biljetter: Dillbergs Bokhandel 0480-101 64 www2.nortic.se samt vid entrén.

 

 

 


JAZZKLUBBEN KALMAR NYCKET, BROFÄSTET KALMAR

Konsert med Scott Hamilton och Karin Krog

Fredag 11 november kl. 19.30

Jazzklubben Kalmar Nyckel arrangerar åter en spännande jazzkonsert på Brofästet. Saxofonisten Scott Hamilton är swingens och balladernas mästare. Karin Krog, jämnårig med Monica Zetterlund, är Norges genom tiderna främsta jazzsångerska.

Karin Krog startade sin sångkarriär 1955 och har därefter staplat framgångar och utmärkelser på varandra. Hon har turnerat världen över, spelat med de flesta och medverkat på de största jazzfestivalerna.

Saxofonisten Scott Hamilton är född 1954 på Rhode Island. Redan i unga år spelade han flera instrument men i 16-årsåldern tog saxofonen överhand och han blev också mer inriktad på jazzmusik. Som 22-åring flyttade han till New York och började samarbeta med jazzens största namn. Under några år bodde han i London men nu är det Italien som utgör basen. Han turnerar flitigt över hela världen men Skandinavien har en speciell plats i hans hjärta.

Jan Lundgren är störst inom svensk pianojazz sedan Jan Johansson. Här möter vi också en av Skandinaviens främste basister, Hans Backenroth och Kristian Leth på trummor.

 

Information om konserten och om Jazzklubben Kalmar Nyckel:
Hans Duned, telefon 070-588 70 60 eller e-post: duned@telia.com

 


ASPELANDS MUSIKFÖRENING, VALHALL I HULTSFRED

Pianokonsert med Julia Mustonen-Dahlkvist och Daumants Liepins

Söndag 30 oktober kl. 18

Julia Mustonen-Dahlkvist är professor och chef för pianoutbildningen vid Musikhögskolan Ingesund, Karlstads Universitet. Julia Mustonen-Dahlkvist kommer ursprungligen från Krasnojarsk i ryska Sibirien. Hon började spela piano under ledning av sin mamma och fortsatte därefter sina studier vid Sibelius-Akademin i Helsingfors, Musikhögskolan i Freiburg, Universitetet för konst i Berlin, Kungliga akademin i Dublin, Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och Danska Kungliga Musikhögskolan i Köpenhamn. Bland lärarna finns Erik T. Tawaststjerna, Vitali Berzon, John O’Conor, Staffan Scheja och Niklas Sivelöv. Redan tidigt började Julia Mustonen-Dahlkvist ge egna konserter och har turnerat flitigt i både Europa, Skandinavien och Ryssland. I Ryssland debuterade hon med orkester 2001 i Einar Englunds första pianokonsert tillsammans med Krasnojarsk filharmoniska orkester. Hon debuterade med Kungliga Filharmonikerna 2009 i Rachmaninovs första pianokonsert.

Daumants är förnärvarande utbytesstudent på nya musikerprogrammet vid Musikhögskolan Ingesund och studerar för professor Julia Mustonen-Dahlkvist. Nyligen blev Daumants Liepins inbjuden som solist till Helsingborgs symfoniorkester, och till Bukarest för en stor internationell pianotävling, Enesco-tävlingen. Han har redan tidigare vunnit framgångar i internationella tävlingar.

PROGRAM

Julia Mustonen-Dahlkvist:

Modest Musorgskij – Tavlor på en utställning
Promenad – Gnomus – Promenad – Det gamla slottet Promenad – Tuilerierna – Bydlo
Promenad – Kycklingarnas balett i sina äggskal
Goldenburg och Schmuyle
Promenad – Marknaden i Limoges
Katakomber – Con mortuis in lingua mortua
Baba Yaga – Den stora porten i Kiev

-PAUS –

Daumants Liepins:

Fryderyk Chopin – Scherzo nr 3 ciss-moll op 39
Maurice Ravel – Sonatine
Modéré
Mouvement de menuet
Animé
Sergei Rachmaninov – Sonata nr 2 b-moll op 36 – första versionen
Allegro agitato

Läs mer:
www.juliadahlkvist.com
www.daumantsliepins.com

Kontakt:
Aspelands Musikförening
Brita Freudenthal, tel. 0495-220 15 eller 070-337 30 32
E-post: freudenthal@telia.com

 


JAZZKLUBBEN KALMAR NYCKEL PÅ BROFÄSTET

VIVIAN BUCZEK, PETER ASPLUND OCH CLAES CRONA TRIO

Fredag 14 oktober kl. 19.30

Vivian Buczek är född i Malmö och präglad av polska rötter. Hon är utbildad till sångpedagog vid Malmö Musikhögskola och började uppträda redan under sin studietid runt om i Sverige, Polen och andra länder.
Det är ingen tvekan om att Vivian Buczek är en av våra främsta jazzsångerskor med fyra soloskivor bakom sig. Hon har en enastående bredd och känsla för jazzens idiom och har gjort en rad framträdanden med både internationella och svenska storheter. Vivian Buczek är också en av medlemmarna i den omtalade svenska vokalkvartetten Jazz Vocal Unit som består av Vivian Buczek, Viktoria Tolstoy, Svante Thuresson och Peter Asplund.

Peter Asplund är en av Sveriges främsta trumpetare, kanske till och med en av världens främsta trumpetare. Han är omnämnd som “En fantastisk musiker som alltid spelar rakt från hjärtat”. Under åren har han utvecklat sin energiladdade, något melankoliska och melodiska trumpetstil. Han har gjort åtta skivor i eget namn, har nominerats till ett svenskt Grammis och fick den mest prestigefyllda utmärkelsen man kan uppnå inom svensk jazz, Orkester Journalens “Gyllene Skivan” för två av sina album. Han har också varit ledare för flera egna grupper. Med dem och andra grupper har han turnerat i Sverige och utomlands.

I Claes Crona Trio återfinner vi Claes Crona, piano, Hans Andersson, bas och Johan Löfcrantz Ramsay, trummor.

Information om konserten och om Jazzklubben Kalmar Nyckel:
Hans Duned, telefon 070-588 70 60 eller e-post: duned@telia.com

http://www.peterasplund.com
http://www.vivianbuczek.com

 


KONSERT i GRÖNA SALEN PÅ KALMAR SLOTT

Anders Nilsson, tenor. Daniel Beskow, piano.

Onsdag 19 oktober kl 19.00.

Anders Nilsson, tenor från Småland och Anders Beskow, piano, bjuder på Robert Schumanns “Dichterliebe” samt nordisk romantik.

Anders Nilsson är utbildad på Wiens musikkonservatorium. Efter examen arbetade han som solist på operahus i Wien, Hamburg, Lübeck, Göteborgsoperan och Jylländska operan.

Daniel Beskow har efter sin debutkonsert i Köpenhamn etablerat sig som en av Skandinaviens mest intressanta unga konsertpianister. Han har en omfattande konsertverksamhet som solist och kammarmusiker i till exempel Grieghallen, Troldhaugen, Berwaldhallen och Tivolis stora sal.

Arrangör: Kammarmusikföreningen i Kalmar.
Kontakt: Sten Franzén, 070-547 77 55 eller sten.franzen@gmail.com

Biljetter: Dillbergs Bokhandel tel 0480-101 64, www2.nortic.se samt vid entrén.

 


KONSERT PÅ LÄNSSJUKHUSET I KALMAR

Filip Jers möter Camerata Nordica

Länssjukhuset i Kalmar, matsalen i entréplanet. Tisdag 4 oktober kl. 12.00

Filip Jers är en etablerad och eftersökt munspelslärare som undervisat på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, Musikhögskolan Malmö och Musikkonservatoriet i Köpenhamn. Han har ett brett musikaliskt spektrum och rör sig lätt mellan olika genrer; jazz, blues, folk, världsmusik, pop, rock, klassisk- och filmmusik.18 år gammal blev Filip Jers dubbel världsmästare på munspel vid Hohner World Harmonica Championships i Trossingen i Tyskland. Han har turnerat i ett 20-tal länder och gjort workshops och masterclasses på munspel.

Camerata Nordica, Länsmusikens egen kammarorkester, skördar framgångar var de än uppträder. Repertoaren omfattar allt från klassisk musik, experimenterande verk till den svenska visskatten. Filip Jers och stämledare Torbjörn Westman i orkestern tänjer gränserna för vad munspel och stråkorkester kan åstadkomma musikaliskt.

För mer information:
Carolina Johansson, producent på Länsmusiken.
E-post: carolina.johansson@lansmusiken.se

 


JAZZKLUBBEN KALMAR NYCKEL PÅ BROFÄSTET

Georgie Fame, Amanda Sedgwick och Claes Crona Trio

16 september kl. 19.30. Restaurang Brofästet

Georgie Fame är en legend inom jazz- och bluesvärlden. Redan på 1960-talet slog han igenom med succéer som ”Yeh Yeh”, ”Get Away” och ”Bonnie and Clyde”. Han har hittills hunnit med 20 skivproduktioner och 14 hitsinglar. Georgie Fame turnerar fortfarande världen över och har bl a spelat med de flesta av Sveriges bästa storband.
Till konserten på Brofästet har han med sig Amanda Sedgwick, altsaxofonist som under denna konsert både medverkar i ett par duetter och kompar tillsammans med Claes Crona trio som består av Claes Crona, piano, Hans Andersson, bas och Johan Löfcrantz Ramsay, trummor.

Information om konserten och om Jazzklubben Kalmar Nyckel:
Hans Duned, telefon 070-588 70 60 eller e-post: duned@telia.com

 

 


KONSERT PÅ KALMAR SLOTT

Göran Söllscher, altgitarr

14 september kl. 19. Gröna salen, Kalmar Slott

GÖRAN SÖLLSCHER, som är född 1955 och har anknytning till Kalmar, tog gitarrpedagogexamen vid Musikhögskolan i Malmö 1977 och studerade1976 –1979 för Per-Olof Johnson på solistlinjen vid Musikkonservatoriet i Köpenhamn. Sitt internationella genombrott fick han i Paris 1978 då han vann den prestigefyllda gitarrtävlingen “Concours international de guitare”. Sedan dess har han bokstavligt talat lagt världen för sina fötter med sina lysande tolkningar av gitarrlitteraturens mästerverk med en genrebredd från Bach till Beatles. Han har gjort ett tjugotal skivinspelningar för Deutsche Grammophon med bl a Bachs samtliga verk för luta.

Göran inledde 2015 med en Sverigeturné tillsammans med Nisse Landgren m fl med Frank Sinatra-repertoar, ytterligare ett exempel hans intresse för skiftande repertoar. Hösten 2015 uruppförde han en ny gitarrkonsert tillsammans med Camerata Nordica I Oskarshamn. 2016 ger han konserter I Tyskland, Norge och 2017 innehåller en turné med Kings Singers i Tyskland och Görans första turné till Kina!
Göran kombinerar för närvarande arbetet som eftertraktad konsertgitarrist med att undervisa blivande gitarrister vid Musikhögskolan i Malmö där han sedan 1993 innehar professuren i gitarr. Han är medlem av Kungliga Musikaliska Akademien.

Program:

J.S. Bach: Sarabande och 2 Gavotter från 6:e cellosviten

S.L. Weiss: Tombeau sur la mort de Mr Comte deLogy

J.H. Roman: Andante och Bourrée, arr. P-O Johnson

J.S. Bach: Sarabande och Bourrée från lutsvit i e-moll

J.S. Bach: Loure och Gavotte en Rondeau från lutsvit i E-dur

P A U S

A. Pärt: Für Alina

P-O Johnson: Wermelandiana

J.S. Bach: Cellosvit nr 4, arr. G Söllscher
Prelude, Allemande, Courante, Sarabande, Bourrée 1 o 2,Gigue

Arrangör: Kammarmusikföreningen i Kalmar.
Kontakt: Sten Franzén, 070-547 77 55 eller sten.franzen@gmail.com

Biljetter: Dillbergs Bokhandel tel 0480-101 64, www2.nortic.se samt vid entrén.


SÄSONGSPREMIÄR I OSKARSHAMN

Anna Steirud, flöjt – Attila Gracza, piano

8 september kl. 19. Ceciliakapellet, Oskarshamn

Oskarshamns kammarmusikförening och jazzklubb inleder höstsäsongen med Anna Steirud och Attila Gracza som båda har kopplingar till Kalmar län.

Anna Steirud började som nioåring att spela tvärflöjt på kommunala musikskolan i Oskarshamn och flöjten blev snabbt ett brinnande intresse. Efter studentexamen 2013 började hon studera i Vänersborg för den omtalade flöjtpedagogen Gitte Marcusson (Vänersborg, London) och soloflöjtisten Göran Marcusson (Göteborg, USA). I september 2015 började Anna sina fortsatta studier vid Royal Northern College of Music, Manchester där hon nu studerar tvärflöjt för Richard Davis (BBC Philharmonic Orchestra) samt piccolo för Rosemary Lock (BBC Scottish Symphony Orchestra).
Anna startar till hösten sitt andra år på Royal Northern College of Music i Manchester, England. Sommaren har varit fylld med konserter tillsammans med Attila, främst på Öland. Den 28:e augusti framträdde de bl.a. tillsammans på Borgholms 200-års firande inför kunglig publik. Hon har dessutom undervisat på Norra Ölands klassiska musikkurs en vecka i augusti. I höst fokuserar hon främst på sina studier och kommer hem i december för diverse konserter runt om i Kalmar län.

Attila Gracza bor i Kalmar men är född i Zenta i den ungersktalande delen av forna Jugoslavien. Sin diplomutbildning som konsertpianist fick han vid Musikhögskolan i Sarajevo 1984. Från 1991 bor och verkar han i Sverige som musiker. Som solist han har framträtt i Ungern, Rumänien, Tyskland, Spanien och England.

PROGRAM:
Johann Sebastian Bach (1685 – 1750) – Sonat i E-dur BWV 1035
1) Adagio ma non tanto. 2) Allegro. 3) Siciliano. 4) Allegro assai

Wolfgang Amadeus Mozart (1756 – 1791) – Rondo in D, KV Anh. 184

Wolfgang Amadeus Mozart – Fantasia in C minor, K. 475

Cecile Chaminade (1857 – 1944) – Concertino Op. 107

Otar Taktakishvili (1924 – 1989) – Sonata for flute and piano
1) Allegro Cantabile. 2) Aria. 3) Allegro scherzando

-PAUS-

Carl Nielsen (1865 – 1931) – Dimman lättar Op. 41

Albert Franz Doppler (1821 – 1883) – Fantasie Pastoral Hongroise Op. 26

Ivo Lhotka-Kalinski (1913 – 1987) – Sotoka Krka (Från ön Krk)

Claude Debussy (1862 – 1918) Syrinx

Francoise Borne (1840 – 1920) – Fantaisie Brillante sur Carmen

Arrangörer: Oskarshamns kammarmusikförening och jazzklubb i samarbete med Länsmusiken.
För information: Sven-Gunnar Persson, ordförande i Oskarshamns kammarmusikförening och jazzklubb. Tel 0491-315 31, 070-510 48 57. E-post: svengig@telia.com

 


FESTIVAL

” In the spirit of Lars Gullin”

Mundekulla folk- och jazzdagar, 17 – 19 juni 2016

Länsmusiken i Kalmar län är medarrangörer till folk- och jazzdagarna i Mundekulla som har tema i Lars Gullins anda – 40 års minne.

Emmaboda jazzfestival växte sig stor under 70- och 80-talet i vilken den svenska Jazzlegenden Lars Gullin, som boende i trakten, blev ett självklart nav.

Vad passar bättre än att vid 40-årsminnet av hans bortgång låta musik i jazz- och folkton klinga från Mundekullas vackra konsertsal och ut över de natursköna ängarna? Både dag och kvällstid erbjuds workshops för såväl barn som vuxna, konserter med artister på högsta nationella nivå, föreläsningar, utställning, familjekonsert, yoga och Mundekullas egen musikal “Hemstannarna” i folkviseton med mera.

Läs mer på www.mundekulla.se 


PRESSVISNING

Hälsoprojektet MusikSeRum

Fredriksbergs Herrgård, Oskarshamn. Fredag 27 maj kl 15.00

Projektet MusikSeRum ingår i ett Hälsa och kulturprojekt som Regionförbundet tillsammans med Landstinget driver. Länsmusiken Barn och ungdom har valt att satsa på integration. Vi lägger fokus på att skapa glädje, den individuella upplevelsen och trygghet i att uttrycka sig oavsett behärskning av språk. I samarbete med utvalda pilotkommuner spelas Bastien & Bastienne för människor som önskar ta del av en gemensam musikupplevelse.

Vi på Länsmusiken tar oss an denna enaktsopera av Mozart på vårt eget vis och med våra egna resurser. Vem har rätt att utöva opera och vem kan ta till sig det? Det är musikaliska integrationsfrågor vi har ställt oss. Svaret är: Alla som älskar musik och är generös nog att vilja dela med sig eller ta emot av den glädje musiken frambringar. Vi hoppas ni kommer och stöttar oss i detta integrationsprojekt skapat av Länsmusiken.

Vänligen låt meddela om ni planerar att komma och för frågor kontakta Carolina Johansson, tfn: 070 654 00 32.

För projektet spelar vi föreställningen även den 31 maj på biblioteket i Mönsterås kl. 15 & 17 samt Folkets hus i Emmaboda den 1 juni kl. 15 & 17.


KONSERT

ANNAMIA LARSSON – DELPHINE CONSTANTIN REZNIK

Gröna salen, Kalmar Slott, onsdag 13 april kl 19.00

Arrangör Kalmar kammarmusikförening

Onsdag den 13 april får Kalmar kammarmusikförening besök av Annamia Larsson, valthorn och Delphine Constantin Reznik, harpa.

Annamia Larsson är sedan 2008 solohornist i Gävle Symfoniorkester. Redan som 19-åring började Annamia arbeta på Kunglig Operan i Stockholm som alternerande solohornist. Annamia har utbildat sig vid Musikhögskolan i Stockholm och i Wien. Annamia är en av få som har en solistutbildning i valthorn i Sverige.

Delphine Constantin Reznik är soloharpist i Norrköpings Symfoniorkester och en av de mest efterfrågade harpisterna i Skandinavien. Delphine är född i Franrike där hon som 16-åring blev klar med sin kandidatexamen vid Boulogne-Billancourt National Conservatory. Efter det studerade hon vid Zurich University of Arts i Schweiz. Delphine har också deltagit i en rad prestigfulla internationella musiktävlingar och sitter själv i juryn under den internationella harpfestivalen i Ukraina i februari 2017.

Musikerna kommer under konserten att berätta om sig själva och sina instrument.
Kvällens program bjuder på:

 • Franz Strauss – Nocturno op 7
 • Bernard Andres – ur Chants d’Arrière-Saison
  1. Andantino 2. Allegro 3. Larghetto 4. Adagietto 5. Andante 7. Moderato
 • Mikhail Glinka   Nocturne ”Razluka”
 • Louis-François Dauprat – ur Sonate pour Cor et Harpe op   2. Finale
 • Trygve Madsen – The Dream of the Rhinoceros för hornsolo op 92
 • Camille Saint-Saëns – Svanen
 • Jeanne Singer – ur Suite for Horn and Har
  4. Five-Olé (España)

Inför säsongens sista konsert går det att dra slutsatsen att publikintresset för klassisk musik ökar i Kalmar. – Tack vare att programmet genomgående hållit hög kvalitet, har Kalmar Kammarmusikförening haft ett flertal välbesökta konserter, berättar Sten Franzén som är kammarmusikföreningens ordförande.

I samband med konserten den 13 april offentliggörs programmet för hösten/våren 2016 / 2017. Biljetter finns på www.nortic.se eller Dillbergs Bokhandel.

Information:
Sten Franzén, telefon 0480- 856 76 eller 070-547 77 55.
E-post: sten.franzen@gmail.com


KONSERT

TRIO SPARF – LAVOTHA – HÄRENSTAM

Ceciliakapellet i Oskarshamn, torsdag 14 april kl 19.00

Arrangör Oskarshamns kammarmusikförening

Nils-Erik Sparf, Violin
Solistdiplomexamen med jetong vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm 1971. Studier vid Pragakademien 1971-72. Nils-Erik Sparf har varit konsertmästare i Kungliga Hovkapellet och 1: e konsertmästare i Kgl Filharmoniska Orkestern i Stockholm innan han blev en av tre konsertmästare i Uppsala Kammarorkester och i Uppsala Kammarsolister. Han är även primarie i Drottningholms Barockensemble och konsertmästare i Stockholms Sinfonietta. Nils-Erik Sparf är verksam som solist och kammarmusiker över hela världen och finns representerad på ett stort antal grammofoninspelningar. Han har erhållit flera utmärkelser, som Expressens musikpris Spelmannen, medaljen Pro Musica Antiqua och Hugo Alfvén-priset. Han är ledamot av Kgl Musikaliska Akademien sedan 1992. I januari 2004 erhöll Nils-Erik Sparf medaljen ”Litteris et Artibus” av kung Carl XVI Gustaf.

Elemér Lavotha, Cello
Var solocellist i Kungliga Filharmonikerna 1973-2010, nu gästande solocellist i Kungliga Hovkapellet. Lavotha föddes i Ungern 1952, inledde 1959 sina studier vid Sibelius-Akademien i Helsingfors och blev sedan antagen vid 13-års ålder vid Musikhögskolan i Stockholm. Han har därefter studerat för Pierre Fournier i Genève och för Gregor Piatigorskij i Los Angeles.Som solist och kammarmusiker har Elemér Lavotha framträtt världen över, bl.a i Wigmore Hall, Salle Gaveau samt vid festivaler i Portugal, Spanien, Frankrike och Skandinavien. Han finns representerad på ett stort antal cd-inspelningar. Som solist har han samarbetat med dirigenter som Heinz Wallberg, Yoel Levi, Esa-Pekka Salonen, Okko Kamu, Sergiu Comissiona, James de Preist och Bernhard Klee.Elemér Lavotha är professor vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och har haft mästarkurser i Norge, Finland och Sverige. Elemér är ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien. Han är även initiativtagare och konstnärlig ledare för Askanäs konserter.

David Härenstam, Gitarr
David har efter att ha avslutat sina högre musikerstudier med en Advanced Diploma för Professor John Mills vid Royal Welsh College of Music and Drama, medverkat på många CD, radio och TV inspelningar. Han har turnerat i Europa och Australien som solist och i olika ensembler. Musik som sträcker från Argentinsk tango och klassisk musik till improvisationer med egna ”David Härenstam Trio”. David har också spelat in fem skivor i eget namn som prisats av internationell press, och medverkat på inspelningar med ett stort antal musiker från klassiska pianisten Bengt Forsberg till World Music artisten Seruwagi, Nya Zeelendska sångerskan Sophie Moleta eller Dramatenskådespelerskan Stina Ekblad. Han har också spelat i teatersammanhang och under perioder varit anställd som musiker på både Stockholms Stadsteater och Dramaten för att ackompanjera artister som exempelvis Rikard Wolff och Dan Ekborg.

Program:
Atanas Ourkouzouanov (1970) Divertissement à trois

Johann Sebastian Bach (1685-1750) Sonata G-dur BWV 1021
Adagio Vivace Largo Presto

Niccolò Paganini (1782 – 1840) Centone di Sonata No I
Adagio cantabile Largo Amorosamente Allegro

Joseph Haydn (1732-1809) Cassation i C-dur
Presto Minuetto Adagio Finale (Presto)

Paus

Zoltán Kodály (1882-1967) Duo for Violin and Cello Opus 7
Allegro serioso, non troppo. Adagio. Maestoso e largamente, ma non troppo lento-Presto

Niccolo Paganini (1782-1840) Terzetto
Allegro con brio Minuetto Andante Larghetto Rondo 

 


KONSERT

LSD

Jazzklubben Kalmar Nyckel, Restaurang Brofästet fredag 1/4 kl 19.30

För Lindborg, Sjöstedt & Daniel känns trion som ett trehövdat djur när de spelar tillsamman. En organism, en enhet och ett djuriskt sväng. Det är som att varje virvelslag, varje knäpp på basen och varje ton på saxen spelas av hela bandet. ”Det är inte jag som spelar sax i LSD utan lika mycket Martin och Daniel” säger Fredrik Lindborg.

Fredrik Lindborg har spelat musik sedan barnsben och lyssnat ännu längre. Detta har satt sina spår i hans uttryck som talar direkt till lyssnaren. Hans sound är stort och mustigt, han svänger kraftigt och idéerna tycks aldrig ta slut.

Martin Sjöstedts musikalitet vet inga gränser. Ur alla instrument han tar i kommer ljuva toner. Här trakterar han ett av sina två huvudinstrument, basen. Efter att ha hört ”SOON” förstår man varför till exempel Joe Lovano, Jimmy Cobb och Peter Erskine vill spela med honom.

Daniel Fredriksson spelar så ingen kan sitta still. Han är en enorm trumslagare som svänger så det svartnar samtidigt som han bjuder på en aldrig sinande ström av idéer och infall. Det är inte bara han själv som är fantastisk utan han gör även sina medmusiker bättre än någonsin.

Den nya skivan ”SOON” har unisont hyllats av pressen och både Fredrik Lindborg och Martin Sjöstedt har precis tilldelats det prestigefulla Bert Levin-Stipendiet 2015. Tidigare utsågs Martin som 2014-års mottagare av Jan Johansson stipendiet, Fredrik belönades med Arne Domnerus guldsax och Daniel med Ronnie Gardiner-stipendiet. Som om inte det var nog intog gruppens skiva ”Trio Colossus” en andra plats i den prestigetunga tävlingen Gyllene skivan.

SOON, uppföljaren till succédebutskivan ”Trio Colossus” är utmanande, rå, explosiv och fylld av innerlighet och själ. Musiken spänner över ett stort spektrum där öppningsspåret ”Soon One Mornin’” är en gammal Negro Spiritual, ”Je Suis Seul Ce Soir” är en fransk chanson och ”Memories Of Her” för tankarna till psalm.

Bandet tar med lyssnaren in i sig själv och gräver sig djupt in i själen där både vackert och fult ryms. SOON förmedlar både mörker och ljus, strävt och mjukt och är fylld med glädje, sväng och livslust.

Länk till tre låtar från SOON:
https://soundcloud.com/martinsjostedt/sets/lindborg-sj-stedt-and-daniel/s-gGFmY

Youtubeklipp: Live I Växjö
https://www.youtube.com/watch?v=rgw0buFTjdU
https://www.youtube.com/watch?v=N65SlIghtGk

Bandets första skiva, Trio Colossus finns att lyssna till på Spotify: https://open.spotify.com/artist/3fhFVaQoSCA4IrsTcXyvIZ

Kontakter:
LSD: Fredrik info@fredriklindborg.com tel. 070-775 45 85
Jazzklubben Kalmar Nyckel:
Hans Duned, telefon 070-588 70 60 eller e-post: duned@telia.com

 


KONSERT

Carl Petersson – piano

Valhall, Hultsfred, söndag 21 februari klockan 18.00

Carl Petersson, som är född 1981, har studerat vid det Kongelige Danske Musik-konservatorium i Köpenhamn för professor José Ribera. Han har vid flera tillfällen framträtt som solist och med symfoniorkestrar i Kanada, USA, Sverige, Danmark, Polen, Frankrike, Tjeckien, Tyskland, Island och Israel. Hösten 2009 debuterade han i Nordamerika då han som solist spelade med West Coast Symphony i Vancouver, Kanada.

Carl Petersson är sedan 2014 med i styrelsen för Göteborgs Pianofestival tillsammans med Staffan Scheja och den initiativtagande pianisten och pedagogen Ha-Young Sul.

2015 reste Carl Petersson på en omfattande turné till Kina, bland annat till Peking, Shanghai och Hong Kong och förelästa i samband med turnén på flera kinesiska universitet. 2016 väntar turnéer till USA, Kanada, Polen och Tjeckien samt givetvis en rad konserter i Sverige. Carl Petersson är också verksam som professor på musikakademin i Wroclaw, staden som är Europas kulturhuvudstad 2016 tillsammans med San Sebastian i Spanien.

Under konserten i Hultsfred kommer ett bildspel av konstnären Dagmar Glemme att visas vilket ger ytterligare dimensioner till musiken. Dagmar Glemme skapade också omslaget till Carl Petersson CD med verk av nutida danska kompositörer som gavs ut förra året.

 

Arrangör: Aspelands Musikförening

Information: Brita Freudenthal, tel 070-337 30 32

E-post: freudenthal@telia.com

E-mail:  info@carlpetersson.com

Hemsida: www.aspeland.info

Pressbilder: http://carlpetersson.com/se/